Kokspraat, Kookboeken

Eerlijk eten, de boekreview van het Fairtrade boek

Eerlijk eten is het kookboek van Fairtrade. Het is al een tijd op de markt maar van mij mag dit boek nog wel een beetje extra aandacht krijgen. Zo’n mooi boek met mooie foto’s en lekkere recepten en dan nog goed voor de wereld ook!

eerlijk eten

eerlijk eten

Eerlijk eten gaat zoals de titel al een beetje verklapt over recepten zonder gekke toevoegingen en het koken met eerlijke producten. Eerlijk voor je gezondheid en eerlijke producten als het of de afkomst gaat. Elk recept bevat 1 of meerdere Fairtrade producten. Zoals Floortje Dessing in de inleiding zo mooi beschrijft..

”Als je een banaan, een ananas of een reep chocolade koopt, moet ‘ie in de eerste plaats gewoon lekker zijn. Maar als er een mooi verhaal achter zo’n product zit, smaakt het waarschijnlijk nóg beter.”

En zo is het! Ik vertel je eerlijk dat ik niet alleen maar Fairtrade of biologisch eet maar de afwisseling waarin ik eet vind ik fijn. Want eerlijk is eerlijk.. Hoe beter de achtergrond van het product, hoe meer je ervoor betaald. Hartstikke logisch ook maar soms vind ik dat zo stom dat het hierdoor eigenlijk helemaal niet uitnodigend is voor goed te kiezen.. Dit boek geeft veel info over alle Fairtrade producten en het verhaal hierachter, fijn!

eerlijk eten

eerlijk eten

Het boek is in de volgende hoofdstukken verdeeld: inleiding, ontbijt, lunch, snacks& dips, diner, zoet, koffie thee& cocktails, gezond om te (w)eten, waar gaat de opbrengst van dit boek naartoe en als laatste nog wat indexen en een bedankwoord. In elk kopje staan een aantal recepten en ook worden steeds een paar Fairtrade producten uitgelicht. Zo beschrijven een aantal stukken de Fairtrade noten, bananen, mango’s, specerijen, cacoa en gaat er een stuk over kokos en quinoa. Ik wist niet eens dat het Fairtrade assortiment zó groot was hihi!

De recepten zijn gezond en vullend. Sommige recepten hebben een best groot ‘geitenwollensokken gehalte’ maar dit vind ik juist wel leuk. Hipster recepten of niet, het ziet er allemaal hartstikke lekker uit! Wat dacht je van een cashew- paprikadip pf een linzensoep met mango? Bij de hoofdgerechten vind je pad- thai, speltpizza met banaan, kip in een krokant kokoskorstje of zeebaard met peper, gember en limoen. Een greep uit de desserts en drankjes zijn quinoa- kokostoetje met aardbei en pistache, gezonde chocomousse, ps’ice thee en koffiegranita met amandel en bosbes. Ik maakte een heerlijk zoet ontbijt/ lunchrecept uit dit boek. Een bananen- kokosrijst, het recept met mijn foto’s zal ik snel delen! De zuurkoolstamppot met banaan ga ik binnenkort nog eens maken, lijkt me heerlijk al denk ik dat ik hier zelf nog wat ananas aan toe voeg, vroeger kreeg ik zelf ook altijd zuurkool met ananas.

De opbrengst van dit boek gaat niet in de zak van de directeur maar naar het goede doel. In Sri Lanka word het grootste deel van de thee verbouwd die Fairtrade op de markt brengt. Op de plantages staat een kinderdagverblijf en een school voor de kinderen van de ouders die op de plantage werken. De kinderen krijgen hier onderwijs en vermaak terwijl de ouders onder goede werkomstandigheden hun werk uitvoeren. Met de opbrengsten van dit boek worden nieuwe speeltoestellen gekocht voor de kindjes en krijgen de lokalen een opknapbeurt. Hoe goed wil je je geld dus uitgeven?! Jij een mooi boek en de kindjes een mooie omgeving. 🙂

Het boek Eerlijk eten is online of in wereldwinkels te koop voor €24,95.

eerlijk eten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *