Kokspraat, Kookboeken, Reviews

Kookboek: bij Heston Blumenthal thuis

Aan het einde van mijn stage bij Brasserie ’t Crabbetje in Delft kreeg ik van mijn toenmalige chef dit onwijs vette kookboek, Heston Blumenthal thuis. Bijna elke foodie zal Heston wel kennen, hij is eigenaar van ***sterrenzaak The Fat Duck in London. Heston kookt met de meest moderne (en bizarre) technieken en werkt veel met moleculair koken.

kookboek Heston Blumenthal thuis

In het boek Heston Blumenthal thuis legt Heston eerst uit wat smaak is en wat het voor hem betekend. Hij legt de smaken zout, zuur, zoet, bitter en umami uit maar schrijft ook over de combinaties die je hersenen maken tussen smaak, zicht, gehoor en tastzin.

Het boek is ingedeeld in verschillende sub-categorieen:
de essentie van smaak, bouillon, soep, voorgerechten, salades, vlees, vis, sous-vide, pasta en granen, kaas, bijgerechten en smaakmakers, ijs, desserts en zoetigheid, koekjes snacks en dranken en dan nog speciale benodigdheden, speciale ingrediënten, dit boek gebruiken en een register.

Een paar random recepten zijn: szechuanbouillon met eendenknoedels, zeebaars met vanilleboter, ananasmarsmellows, zwartebessensorbet, op thee gerookte zalm, de ultieme kaastosti, frambozenknetterpoeder en gesmoorde kip met sherry en room. Het zijn spectaculaire gerechten maar ze zijn voor thuis gemaakt, je hoeft dus niet met bussen stikstof aan de gang.

Sommige recepten vragen om veel aandacht en ingrediënten als agar-agar, in sommige recepten moet je wat roken en en in ander recept moet je iets tot 3 keer opnieuw terugvriezer, het resultaat mag er dan wel zijn. Zo moet je voor de ultieme kaastosti eerst brood in een tosti-ijzer doen met een spons ertussen, puur en alleen om het brood goed geroosterd te hebben. Hierna haal je de spons weg en vul je je tosti met fonduekaas, ham en truffelolie waarna je het opnieuw toast.  .

Dit boek vraagt om iemand die een uitdaging zoekt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog niks uit gemaakt heb, puur omdat ik zoveel recepten nog wil maken (en zoveel werk, haha) dat het er nog niet van gekomen is. Ik blader wel vaak door dit boek, er staat veel informatie over voeding in, de foto’s zijn supermooi en Heston is gewoon awesome! 🙂

Het boek Bij Heston Blumenthal thuis heeft 407 bladzijdes en is o.a. te koop bij verschillende winkels en webshops. 

kookboek Heston Blumenthal thuis
kookboek Heston Blumenthal thuis
kookboek Heston Blumenthal thuis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.