Zelfgemaakte pindasaus is lekker! De combinatie van kokosmelk en limoensap erdoor leek me lekker en het is goed bevallen. Zelfgemaakte pindasaus is erg makkelijk te maken en je kunt er eigenlijk van alles bij en in doen. Als je van pittig houd kun je wat sambal of een pepertje toevoegen, als je hier niet van houd laat je het gewoon weg. Als je wilt kun je wat gembersiroop of ketjap toevoegen, je kunt er eindeloos mee variëren. Ik maakte met deze pindasaus gado gado, het recept hiervan zal ik nog delen. Pindasaus kan ook prima bij een kipgerecht, bij een patatje, rijst of lekker simpel bij een broodje bal.
DIY; Dit doe je voortaan zelf
Aantal: 1 pannetje
Dit heb je nodig:
- 4 flinke el pindakaas
- 250 ml kokosmelk
- 1 dessertlepel sambal
- 1 limoen, sap
- evt. stukjes pinda
Zo maak je het:
- Verwarm de pindakaas, doe dit op laag vuur en laat het niet koken. Voeg de kokosmelk toe en roer het glad.
- Breng het op smaak met limoensap en sambal. Als je het lekker vind kun je er op het laatst wat stukjes pinda doorheen doen. Simpel hé?! 🙂
Doordat het vrij vet is kan de pindasaus in de schift gaan als het toch kookt. Schiften is een proces waarbij het vet van de andere producten gaat scheiden, dit kan ook bij mayonaise gebeuren. Om de pindasaus uit de schift te krijgen kun je het met een staafmixer glad staven of wat koude melk erdoor roeren, dit zal het weer binden.

Oooh wat lekker! Zelfgemaakt is het beste en deze ziet er heeeerlijk uit!
Laatst heb ik zelf geprobeerd pindasaus te maken, maar die was echt vreselijk! Volgende keer ga ik die van jou proberen, die ziet er veel beter uit hahaha!!
Stiekem ben ik nu wel nieuwsgierig hoe die er uit zag 🙂 .. Ik hoop dat deze gaat lukken maar daar heb ik alle vertrouwen in, ik hoor het graag wanneer je het hebt geprobeerd! 🙂
Wat ik vaak zo jammer vind, dan heb ik kokosmelk gekocht, gaat het niet allemaal op, en moet ik dus wat weggooien. Kan ik kokosmelk ook invriezen?
Hoihoi Mireille, bedankt voor je reactie! Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf nooit heb ingevroren omdat ik het recept vaak in de hoeveelheid maak zodat het pakje op gaat maar ik heb het even opgezocht en zie op verschillende websites dat dit gewoon moet kunnen. Het lijkt me dan handig dit in bijv. een ijsblokjes vorm in te vriezen zodat je steeds eruit kunt halen wat je nodig hebt. Alleen.. Voor dit recept heb ik 250 ml gebruikt wat vaak precies 1 pakje is, als het goed is heb je dus geen last hiervan en kan het hele pakje erin! 🙂
dat is een goeie!
met cocosmelk, dat zal zeker lekkerder smaken
Mis toch wel de knoflook en suiker hierin. Maar voor de rest lekker hoor.
Ha Silvia, dat zijn inderdaad ook lekkere toevoegingen, heb je deze er nog extra bij gedaan? 🙂
In de echte Indische gado gado saus hoort geen santen (coco’s melk). Recept van mijn moeder: pindakaas-water-azijn- zout-suiker goed mengen en proeven tot jij het lekker vindt. Dan langzaam aan de kook brengen, vuur uit en weer proeven en er bij doen als een van de smaken te flauw is. Eventueel wat sambal djeroek erdoor. Het zuur, zout. en zoet moeten allemaal te proeven zijn. Het is best moeilijk de beste verhouding te vinden , maar je leert uit ervaring. Je kan beginnen eerst een klein beetje te maken. Bij petjel doe je er nog geweekte tamarinde water bij. Dat geeft de karakteristieke smaak. Eigenlijk best simpel, maar wel lekker!