Brood, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Koken van een ander, Recepten, uit een kookboek

Brood maken, maak zelf een ambachtelijk witbrood

Brood maken is zo’n ding wat ik super leuk vind maar amper doe. Gewoon, omdat het vaak redelijk veel tijd kost en je bij de Appie ook lekker brood kunt halen haha. Ik kwam dit recept tegen in het boek Down To Earth van Jacob Jan Boerma waar ik deze review over schreef. Dit recept voor brood maken is afgeleid van Italiaans vloerbrood. Hierdoor is dit deeg ook erg geschikt voor.. Pizza! Rol het deeg hiervoor mooi dun uit en beleg het met tomatensaus en toppings naar keuze.

Wanneer je het brood na de eerste keer rijzen in zou smeren met een mengsel van eidooier en koffiemelk krijg je een hele mooie goudbruine glans op het brood, je hoeft het hierdoor niet in te snijden. Zelf ging ik voor het originele recept en doordat je er wat bloem over zeeft krijgt het een mooie huisgemaakte, robuuste uitstraling.

brood maken

brood maken

brood maken

Dit heb je nodig voor 1 brood:

  • 250 g bloem+ wat extra
  • 25 g olijfolie
  • 5 g gist
  • 6 g gedroogd zout
  • 50 ml lauwwarm water
  • 150 ml koud water+ wat extra

Zo maak je het:

  1. Roer het gedroogde gist door het lauwwarme water en laat het 5 minuten staan. Meng de bloem met het zout in een ruime kom. Maak een kuiltje in het midden en giet het water en de olie hierin. Giet het gistpapje erbij en kneed alles tot een samenhangend deeg. Voeg wat extra bloem toe als het deeg te nat is, voeg wat extra water toe als het deeg te droog is. Maak een theedoek licht vochtig met warm water en bedek hierna de mengkom met de theedoek. Let er wel op dat de doek het deeg niet raakt en laat het deeg daarna 20 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  2. Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed een dichte ovenplaat met bakpapier en bestuif het met wat bloem. Vorm het deeg tot een langwerpig brood. Snijd de bovenkant van het brood kruislings in met een scherp mesje en zeef er hierna een klein beetje bloem over. Laat het deeg nogmaals 15 minuten rijzen.
  3. Zet de bakplaat met het brood in het midden van de oven en bak het brood in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Gooi tijdens het bakken steeds een ‘eierdopje’  aan hoeveelheid water bij de bakplaat (of wanneer je een stoomoven hebt af en toe een waterimpuls). Haal het brood uit de oven en laat het daarna afkoelen op een rooster.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *