Brood, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Foodblogswap, Koken van een ander, Ontbijt, Recepten, Snacks, Toetjes& andere zoetjes

Zeeuwse Bolussen, zo maak je deze lekkernij zelf

Zeeuwse bolussen, wie kent ze niet.. Super lekker! Niet bepaald handig wanneer je ze onderweg eet of bij visite door alle plakkerige suiker maar oh zo lekker! Voor de foodblogswap van deze maand maakte ik zelf Zeeuwse bolussen van de blog van Mammatje van Alles. Willeke blogt vooral over no waste, minimaliseren, geloof en gezond eten. Deze lekkernijen zijn dan misschien niet heel gezond maar zeker wel dat ze heel lekker waren!

Dit heb je nodig:

  • 210 ml halfvolle melk, op kamertemperatuur
  • 35 g roomboter
  • 1 ei maat M
  • 350 g bloem
  • 1 zakje gist (7 g)
  • 4 g zout
  • 200 g bruine suiker
  • 1 tl kaneel

Zo maak je het:

  • Meng de bloem met de melk, boter, het ei, gist en het zout. Zorg dat het zout en de gist niet direct met elkaar mengen, doe bijv. de gist aan de linkerkant en het zout aan de rechterkant erbij. Kneed met de hand of in een keukenmachine tot het een soepel deeg is, het mag best nog een beetje nattig aanvoelen.
  • Kook wat water in de waterkoker en giet dit in bak/kom en zet dit vervolgens onderin je oven. Doe het bolussendeeg in een kom en zet dit in de oven, laat het deeg terwijl de oven uit staat 15 minuten rijzen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de kaneel en de bruine suiker in een grote bak. Vorm 12 balletjes van het deeg, een bal moet zo’n 55 gram wegen. Maak van elk deegballetje een sliert van 15 cm. Rol de slier door de suiker, als het niet goed plakt kun je het deeg een héél klein beetje nat maken. Leg de slierten op het bakblik. Kook opnieuw water voor in de oven en laat de slierten in de oven nog 15 minuten rijzen.
  • Rol de slierten uit tot 30 cm, rol ze nogmaals door de suiker en vorm ze tot de Zeeuwse bolus. Mocht je nog wat kaneelsuiker overhouden kun je dit nog wat extra verdelen. Draai het deeg om je duim tot een rondje en cirkel hier vervolgens omheen, zorg dat je het laatste stukje binnendoor naar beneden prikt zodat dit vast blijft zitten. Kook opnieuw water voor in de oven en laat de bolussen 35 minuten rijzen.

Dan eindelijk de laatste keer rijzen.. 🙂

  • .Verwarm de oven voor op 250 °C. Spoel een theedoek met heet water en knijp dit goed uit. Laat de bolussen hierna nog 10 minuten op het aanrecht rijzen met de theedoek erover.
  • Bak de Zeeuwse bolussen in 7 minuten af. Keer ze om zodra ze uit de oven zijn door ze om te scheppen en laat ze hierna helemaal afkoelen. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *