Kokspraat, Reviews

Vita Coco kokoswater

Tot een paar maanden geleden had ik nog nooit van kokoswater gehoord, tot ik een keer in mijn schoolpauze een flesje Vita Coco kokoswater kocht. Ik kende alleen kokosmelk, wat naar mijn idee gewoon hetgeen was dat uit een kokosnoot kwam als je deze kapot sloeg. Hier bleek alleen niks van te kloppen.

Een lesje over kokosmelk- en water;
Kokosmelk wordt gemaakt door het geraspte witte vruchtvlees van de kokosnoot te mengen met water. Daarna wordt het mengsel uitgeknepen en ontstaat er kokosroom. Als je het proces herhaalt en het mengsel weer uitknijpt, krijg je kokosmelk. Vaak is die melk ook nog gemengd met wat kokosroom voor een romige smaak. Vaak zijn er conserveermiddelen en stabilisatoren aan toegevoegd en soms worden er zelfs zetmelen of melkeiwitten aan toegevoegd. Op zich niks mis mee, maar het idee dat het rechtstreeks uit een kokosnoot komt is dus niet waar. Kokoswater is wel het vocht dat uit een kokosnoot komt. Het is ‘doorzichtig’ van kleur net als normaal water en smaakt naar kokosnoot, het is alleen lang niet zo zoet als kokosmelk vaak wel is.

Bij Vita Coco hebben ze gebruik gemaakt van dit lekkere kokoswater. Het is niet gemaakt uit concentraat. Dit houdt in dat jonge kokosnoten meteen geplukt en verwerkt worden. Als de kokosnoten zijn schoongemaakt wordt het water kort gepasteuriseerd (en voor sommige varianten gemengd met natuurlijke fruitpuree) en daarna verpakt. Het gehele proces van boom naar verpakking duurt niet meer dan 72 uur.

Maar dan nu… De smaken! Ik mocht een paar smaken proeven, jummy!

Naturel: De pure smaak van kokoswater.. Ik had het hiervoor al een paar keer gekocht. Je moet even aan de smaak wennen, het is niet zo zoet als ‘normale’ frisdranken maar hierdoor heeft het juist wat extra’s. Je proeft dat je een echt product drinkt en geen concentraat met een kilo suiker erbij om het lekker te maken.
Lemonade: Kokoswater met een citroensmaakje; de citroenversie is net als de normale niet zo zoet als je zou verwachten. De citroen geeft het geheel een aparte smaak wat ik persoonlijk niet zo heel lekker vond.
Perzik en mango: Een drankje met zoet fruit en kokoswater, deze versie zie ik mezelf wel op een terrasje bestellen in het zonnetje.
Coco Caffee Latte: Ik had stiekem verwacht dat ik deze niet lekker zou vinden. Ik ben geen ervaren koffiedrinker en drink pas sinds een paar maanden Latte Machiatto, in tegendeel vond ik deze erg lekker! Dit drankje is gemaakt van espresso, melk en kokoswater. De melk en het kokoswater maken de espresso minder sterk van smaak waardoor ik het erg lekker vond. Normaal doe ik suiker in mijn koffie maar het kokoswater maakte het echt lekker zoet.

Je kunt een flesje van 0,33 liter kopen voor €1,75 of een pak van een liter voor €3,49. Het is best aan de prijs maar is dan ook veel beter voor je als een frisdrank die volgepropt word met suiker. Het is te koop in de meeste supermarkten. 

vita coco kokoswater gezond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *