Blogs

Vis, vis en nog eens vis! De vergeten soorten.


Aangezien ik in een visrestaurant werk, vandaag een stukje over vis. Op werk hebben we een compleet nieuw menu, we zijn klaar voor de zomer! Het staat vol lekkere visjes als tong met een spinaziepesto en zeebaars met tomatenboter. Vleesgerechten zijn kalfscarpaccio met krabmayonaise en rib-eye geworden, en we hebben een vegetarische salade. De nagerechten staan in het teken van fruit, dit zie je aan een meloensoepje en een hangop met rood fruit, waar ik zelf stiekem echt fan van ben! 😉

(De menukaart is op de link te bekijken)
http://www.crabbetje.nl/?page_id=422

Op tv was laatst een programma van Jamie Oliver; Jamie’s Fish Suppers. Dit ging over vissoorten die in Engeland eigenlijk te veel gebruikt worden. De meeste vissoorten die er worden gegeten zijn kabeljauw, schelvis en tonijn. Ik denk dat dat in Nederland ook ongeveer zo is, met zalm erbij. Jamie liet alternatieve vissoorten zien, die ook superlekker zijn, maar waar er nog genoeg van in de zee is. 

Ik zal wat alternatieve noemen en hoe Jamie ze bereidde.1. Koolvis. Goedkope vissoort en familie van kabeljauw. Kabeljauw is zo los van structuur omdat hij niet hard zwemt en hierdoor minder roze spiervezels heeft een meer witte. Hierdoor krijg je een milde smaak. De koolvis werd bereid met kormapasta met een saus van kokosmelk, kormapasta, koriander, rode peper en rijst.

2. Steenbolk. Gepaneerd en geserveerd met zoete aardappel partjes en een basilicum-citroen mayonaise.

3. Haring. Knoflook, rode peper, kappertjes en peterselie aanzetten en haring toevoegen. Dit even bakken, tomaat en citroensap toevoegen, wat afgekookte spaghetti toevoegen met wat kookvocht van de spaghetti. Roer de pan bewegen en opdienen.

4. Regenboogforel. Dit is een gekweekte soort, tegenwoordig word bijna 50% gekweekt. Regenboogforel op de huid gebakken. Dit werd geserveerd met in balsamico en olie gemarineerde bietjes, krieltjes en een yoghurt-mierikswortelsausje.

5. Noordzeekrab. Een taartje van gemaakt met krabvlees en gekookte aardappels, aangemaakt met peterselie, citroenschil, rode peper en bosui. Hierbij een salsa van tomaat, rode peper, bosui, olie, basilicum en rucola. 

6. Mosselen. Spek krokant bakken, uit de pan scheppen en in het bakvocht mosselen bakken met wat cider. Brood roosteren, inwrijven met knoflook en besprenkelen met olie. Het kookvocht afbinden met crème fraîche, dragon en peterselie.

7. Makreel. Familie van tonijn. Graten, grillen en een sausje maken van citroenschil, limoenschil, knoflook, gember, bosui, rode peper, koriander, sesamolie, sojasaus, limoensap olie en honing. Smeer de makreel hiermee in en bak gaar. Serveer met rijst. 

Verder besprak Jamie inktvis en sardines nog. Ik vond dit een leuke aflevering, omdat het mensen aan kan sporen om meer vis te eten, wat super goed voor je is. Zelf vind ik dorade ook heel lekker, ook een aanrader! 2 thoughts on “Vis, vis en nog eens vis! De vergeten soorten.

  1. Ik heb de uitzending helaas niet helemaal gezien, maar het zal ons aankoopgedrag voor de toekomst veranderen. Hij heeft volkomen gelijk … we hebben op dit moment een filetcultuur van almaar dezelfde vissoorten.

  2. Het programma wordt steeds herhaald en de man heeft gelijk. Veel te veel vis word terug gesmeten en overleefd dat niet…Een echte schande

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *