Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Vijgencrumble met walnoten, tijmhoning en vanilleijs

Vijgen zijn weer helemaal in het seizoen. Vaak worden vijgen gebruikt in combinatie met geitenkaas, maar ook als dessert is het erg lekker, bij deze vijgencrumble bijvoorbeeld! Vijgen zijn gezond, ze bevatten veel vitamine B wat helpt bij de stofwisseling, vitamine A wat zorgt voor een mooie huid en een goed gezichtsvermogen en ze bevatten ook nog eens veel mineralen! Deze mineralen zorgen o.a. voor een goede bloeddruk, de aanmaak van rode bloedcellen en sterke botten.  Ze bevatten weinig calorieën, wat het vanilleijs wat compenseert.. 🙂

11

Toetjes& andere zoetjes
Aantal personen: 2pers

Dit heb je nodig:

  • 3 vijgen
  • 50 g bloem
  • 35 g boter
  • 35 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 flinke el honing
  • 3 takjes  tijm
  • 10 walnoten
  • vanilleijs

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het vanillestokje doormidden en haal het merg eruit, bewaar de stokjes. Meng het merg met de suiker en bloem. Wrijf de boter er met je handen doorheen, tot het een kruimelig deegje is. Snijd de vijgen doormidden en leg ze in een ovenschaal. Verdeel de crumble over de vijgen. Zet de vijgen voor ca. 15 minuutjes in de voorverwarmde oven
2. Rooster de walnoten in een droge koekenpan. Als de vijgen 10 minuten in de oven zitten, verwarm je de honing met de vanillestokjes en de takjes tijm. Laat het op zacht vuur even trekken. Als de vijgen uit de oven zijn kun je de vanillestok en de takjes tijm uit de honing halen. Doe dan de walnoten in de honing.
3. Serveer de vijgen met 2 bolletjes vanilleijs en schenk de honing met de walnoten over het geheel.
wijn adviesWijn (w)advies:

Hier past een Recioto della Valpolicella erg goed bij. Deze zoete rode wijn word gemaakt van gedroogde druiven. (net als bij PX). Daardoor heeft het druivensap een hoog natuurlijk suikergehalte en kan er – wanneer de gisting bijtijds wordt gestopt – zacht zoet fruit in de wijn blijven behouden. Ik vind rode wijnen meestal helemaal niet lekker, maar dit wijntje vond ik superlekker. Het is een volle wijn die smaakt naar bramen. Het zoete gecombineerd met de vanille en honing en de smaak van zoete frisse braam gecombineerd met vijgen doet het hier erg goed bij.

2233

wijn advies

2 thoughts on “Vijgencrumble met walnoten, tijmhoning en vanilleijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *