Hotspots, Valencia, Spanje

Valencia foodies, wat te eten in Valencia

Valencia foodies, wat te doen en vooral eten wanneer je in Valencia bent. Eind oktober maakte ik een tripje met mijn foodie- vriendinnetje Priya van Priyalovesfood.nl en dit was zó leuk! Rond die tijd van het jaar is het er nog 27 graden, we hebben genoten van de stad. Het is een veelzijdige stad met de mooiste gebouwen maar ook onwijze bouwvallen, met gezellige terrasjes, prachtige kerken en authentieke zijstraatjes. Omdat ons hart sneller gaat kloppen van een lekker bord eten of een fijn drankje hebben we dit volle bak gedaan. Eten, drinken en ook héél veel lopen om het enigszins goed te praten. We hebben een fijn tripje gehad, hierbij de culinaire hoogtepuntjes!

Op de mercados struinen tussen de locals..

Bezoek bij een bezoek aan deze mooie stad zeker 1 of meerdere mercats. Een mercat is een overdekte markthal, wanneer je hier binnen loopt sta je midden tussen de locals. Verse groenten en fruit, vlees en vis.. Je vind hier alles! Er zijn wel wat producten als broodjes gedroogde ham, fritata, fruitbakjes en empanadas te koop om gelijk op te eten maar het meeste koop je om thuis te bereiden, net als op onze Hollandse markt eigenlijk. We hebben hier een aantal keren wat lekkere producten gehaald die we in onze airbnb klaar hebben gemaakt. Op de mercat verkopen ze ook veel gedroogde kruiden voor een klein prijsje en andere leuke souvenirs als paella pannen en typisch Spaans servies. Wij hebben de mercat de central en de mercat de Russafa bezocht.

Paella babyyy..

Wanneer je in Valencia bent, móét je paella hebben gegeten. Het meest typische product voor deze streek word gemaakt met rijst en saffraan. Paella betekend ‘alles uit 1 pan’ en zodoende word het overal geserveerd per pan voor het hele gezelschap. Lekker delen en genieten, helemaal super! De originele variant is met kip en konijn maar wij bestelde 2 keer de zeevruchten versie. Die aan het strand was mega lekker, die in het toeristische centrum iets minder. De bodem hoort een beetje aangekoekt te zijn, stiekem is dit het lekkerste stukje. Laat het je niet afschrikken en proef de korst vooral, hier gaan namelijk alle smaken in zitten!

Pinchos, tapas en andere kleine lekkernijen..

Pincho betekend prikker, in Spanje sereveren ze pinchos door een plakje brood te beleggen met allerlei lekkers en hier een prikker door te doen. Via verschillende bronnen kregen wij door bij Sagardi hun pinchos te proeven. Het was erg lekker maar wel vrij toeristisch en voor zo’n toeristische plek vond ik het dan weer jammer dat er geen kaartjes bij de pinchos stonden van wat het precies was. Je betaalt hier per prikker en wat erg leuk is vond ik dat de bediening langs de tafels komt met warme pinchos.

Spanje en tapas, gewéldig vind ik het! Veel kleine, lekkere hapjes zonder poespas. We genoten van empanadas, dit zijn deeghapjes met verschillende vullingen. Van patatas bravas; gebakken aardappels met aiolie en een pittige tomatensaus. Van gamba’s in een knoflook- kruidenolie. Van gebakken inktvisringen. Van geroosterde sardientjes bij een mega lokaal zaakje in een buitenwijk. Van brood met een mooie olijfolie. Van aardappelkroketjes gevuld met bakkeljauw. Van aardappel tortilla met ui en courgette. Van gedroogde hammen, manchego kaas en bergen olijven. Van een geweldige vissoep gevuld met aardappel, verse vis en schaaldieren. En van gazpacho, een typisch Spaanse koude tomatensaus met blokjes rauwkost erin. We hebben 3 keer verschillende gerechten bij Mon gegeten en dit was telkens heerlijk.

Tapastour met Verrassend Valencia..

Via Verrassend Valencia, een bureau dat verschillende tours aanbied deden we een 3 uur durende tapastour. We bezochten 3 verschillende restaurants en kregen bij elke zaak wat hapjes. Bij het eerste restaurant kregen we wat olijfjes, chips en huisgemaakte paté met toastjes. Bij de tweede stop volgde gedroogde hammen, brood met smeersels, nootjes en een soort huzarensalade. Bij de laatste hotspot, een oesterbar, kregen we een langoustine en een kabeljauwdip met gefrituurde vishuidjes. Bij elke zaak kregen we een drankje naar keuze. Een leuke tour met een gezellig Nederlands/ Belgisch groepje.

We kregen veel informatie over de stad en wat er verder allemaal te doen is, de porties waren alleen niet heel groot en hier en daar hoorden we zeggen dat sommige de prijs voor de tour aan de hoge kant vonden voor wat we ervoor kregen. Ik zou zeggen, het is maar net wat je ervoor over hebt, de bezienswaardigheids tips die je erbij krijgt zijn wel heel fijn. De tourgids Kris was een super gezellige, spontane meid die vol passie over Valencia spreekt.

Agua de Valencia, oraxata en sangria zijn typisch Valenciaanse drankjes..

Agua de Valencia is een mixdrankje en betekend ‘het water van Valencia’. Er gaat verse sinaasappelsap, cava, wodka en gin in. De verhouding word zo gemaakt dat het niet al te sterk is, je kunt samen met gemak een klein kannetje op zonder weg te strompelen. Orxata is een drankje gemaakt van een tijgernoot, ze verkopen dit bij verschillende kraampjes op straat. Spanje staat haast centraal voor sangria en zo ook in Valencia kun je dit overal bestellen. Een redelijk zoete, rode wijn die geserveerd word met stukjes vers fruit. Ik ben er niet compleet weg van maar heb het toch een paar keer besteld, gewoon omdat het zo’n zomers lokaal drankje is.

Ola Valencia!

Ik zou je verder echt aanraden een fietstour te doen. Er zijn verschillende tourorganisaties die een fietstour met een Nederlandse of Engelse gids aanbieden. In zo’n 2/3 uur fiets je de hele stad door wat zó veel zoekwerk bespaard. Verder zou ik als tip mee willen geven dat je je het best van tevoren even in de basiswoorden Spaans kunt verdiepen. Het viel best tegen hoe slecht er Engels word gesproken, zelfs op plekken als restaurants of de lockers op een druk station is het werken met handen, voeten en Google Translate als je geen Spaans spreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *