Bijgerechten, Hoofdgerechten met vlees, Recepten

Trenenec: Joegoslavische aardappelschotel

Trenenec is een Joegoslavische aardappelschotel. De Joegoslavische aardappelschotel word daar veel gegeten met overgebleven gebraden vlees. Het is even een werkje maar wanneer de schotel in de oven staat kun je makkelijk de groentes voor erbij bereiden. Ik zag dit recept in een best ouderwets kookboek staan en wou het meteen maken Gewoon al vanwege de naam ‘trenenec’ waarvan ik geen idee had wat het betekende. Op internet kon ik ook niet veel over het gerecht terug vinden maar het was in ieder geval erg lekker. 🙂

Bijgerecht, Hoofdgerecht met vlees

Aantal personen: 4 pers

Dit heb je nodig:

 • 6 grote aardappels
 • 1 ui
 • handje bloem
 • 250 g ham
 • 80 g boter
 • handje geraspte kaas
 • 1/2 bakje tuinkers
 • 1 el marjolein
 • 200 g gekookte hamblokjes

Zo maak je het:

 1.  Was de aardappelen met schil goed af met water. Zet de aardappels met water en zout op en kook ze zo’n 25 min. Als het heel grote aardappelen zijn kun je ze halveren. Wanneer de aardappels goed gekookt zijn giet je ze af. Laat de aardappelen schrikken onder koud water en pel de schilletjes eraf, laat ze hierna volledig afkoelen.
 2. Bestuif je werkbank met een beetje bloem. Snijd de aardappelen in dunne plakjes en verdeel het over de bloem. Strooi de rest van het bloem, de marjolein en wat zout over de aardappelen. Vermeng het met een vork maar laat het wel losse stukjes, maak er dus geen deeg van!
 3. Laat de boter smelten en vet hiermee een springvorm van 26 cm doorsnede in, hou wel wat boter apart. Knip het tuinkers los. Verdeel ⅓ van de aardappels over de bodem. Verdeel nu wat van het tuinkers en de helft van de ham erover en bedruppel het met wat boter. Herhaal dit met nog een laag aardappels, ham en nog een laag aardappels. Zelf heb ik bovenop ook nog wat ham en tuinkers gelegd maar ik heb gemerkt dat de tuinkers uitdroogt in de oven, bij nader inzien was dat dus niet zo’n goed plan. 🙂 Druk het geheel niet aan, het moet luchtig blijven. Zet de schotel 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Lekker met flink wat peper erover en een groene salade.
Joegoslavische aardappelschotel trenenec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *