Bijgerechten, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Recepten, Soepen& salades

Spinazie- pompoenpit pesto

Spinazie- pompoenpit pesto is een lekkere variatie op de oh zo bekende pesto van basilicum en pijnboompitjes. Deze pesto is vol van smaak maar toch ook lekker fris door de wat lichtere smaken van de producten. Ook altijd goed meegenomen is het feit dat het maken van deze pesto een stuk goedkoper is dan de originele pesto. Ik ben het ermee eens dat je zoveel mogelijk goede producten moet gebruiken en dat het af en toe best eens wat meer mag kosten maar wanneer dit niet echt nodig is vind ik het toch zonde. Door geen basilicum, parmezaan en pijnboompitjes te gebruiken bespaar je al een hele hoop en met deze vervangende ingrediënten maak je het er zeker niet minder lekker op!

Behalve lekker is deze pesto ook nog eens gezond. Pompoenpitten zijn enorm voedingsrijk. Ze bevatten heel veel fosfor, vitamine E, mangaan en zink. Spinazie bevat veel ijzer en magnesium, knoflook is goed voor je hart en af en toe wat olijfolie doet een mens ook goed. Pesto bevat best veel calorieën door de olie en pitjes maar als je alles met mate eet kan dit geen kwaad, het lichaam heeft zelfs olie nodig om goed te kunnen functioneren. Olijfolie ontgift bijvoorbeeld het lichaam, bevat veel anti-oxidanten en beschermd je tegen hart- en vaatziektes. Als je het mij vraagt is balans het succes voor alles.

Ik verzon deze pesto voor een broodje op werk, een gepimpte Caprese. Dit is al een hele tijd geleden en zelfs nu is de pesto nog steeds op de kaart, alleen dan een beetje aangepast in een lekkere pastasalade. Het recept van de Caprese zal ik binnenkort delen maar deze pesto komt er in ieder geval in terug. 🙂 Eet deze spinazie- pompoenpit  pesto op brood, door een salade, door een pasta of doe er een lepeltje van in je soep. Eigenlijk vind ik een goede pesto echt in alle hartige gerechten wel lekker, zelfs om in te dippen met wat rauwkost.

spinazie- pompoenpit pesto

Dit heb je nodig:

  • 250 g spinazie
  • 4 dl olijfolie extra vierge
  • 200 g pompoenpitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200° C. Rooster de pompoenpitten 10 minuten in een bakblik en laat ze hierna afkoelen. Wanneer je ze heet bij de pesto doet kan het gaan verkleuren doordat het gaat garen, dat zou zonde zijn van de mooie groene pesto.
  2. Was de spinazie als dit nog niet gedaan is en droog het hierna goed. Maak de teentjes knoflook schoon door het velletje eraf te halen.
  3. Doe alle ingrediënten bij elkaar en maal het fijn in een keukenmachine of in een maatbeker met een staafmixer. Voeg naar smaak wat zout aan de spinazie- pompoenpit pesto toe. Mocht je de pesto nog te dik vinden, doe er dan wat extra olie bij. Eet smakelijk, ik ben benieuwd wat voor lekkere creaties jij met deze pesto gaat maken!

Dit recept is ontwikkeld voor VrouwFit. Dit is zonder enkele vorm van sponsoring, we vinden het gewoon leuk om op deze manier elkaar te versterken. 

spinazie- pompoenpit pesto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *