Bijgerechten, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Simpele rabarber met citroen en vanille uit de oven

Simpele rabarber uit de oven, de naam zegt het al. Minimaal toegevoegde smaken voor die lekkere pure rabarbersmaak. Het is een groente waarvan we de stelen eten. Over het algemeen zijn de rode stelen wat zoeter dan de groene stelen. Het rabarberseizoen is begonnen, ik ben helemaal vrolijk! Ik hou van rabarber en dit is vaak ook de tijd dat de witte asperges eraan komen en het eerste bakje aardbeien ligt ook alweer in mijn koelkast, hmm! De beste tijd voor rabarber is van april tot juli. 

Als klein kind stond ik elk jaar in de rabarbertijd aan mijn oma’s hoofd te zeuren wanneer ze weer rabarber voor me kon maken. Mijn moeder hield er niet zo van, ze vond het te zuur dus maakte mijn oma altijd een bakje rabarber voor me, zo lekker! Als smaakmakers heb ik bij deze rabarber alleen vanille, citroen en kokosbloesemsuiker gebruikt, less is more toch?! 🙂

Bijgerecht, Toetjes, Do It Yourself
Aantal: 1 bakje

Dit heb je nodig:

  • 500 g rabarber
  • 1 citroen
  • 3 el (kokosbloesem)suiker
  • 1 vanillestokje

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Was de stelen rabarber met koud water. Je kunt de schil eraf halen door de stelen te schillen met een dunschiller maar ik vind dit zonde omdat je dan meer rabarber eraf schilt dan nodig is. Je kunt de schil er ook afhalen door eerst 1 cm van het eind van de steel aan beide kanten eraf te snijden. Snij de schil met een scherp mesje een klein beetje in en als het goed is kun je de schil dan eraf trekken, je pelt de rabarber als het ware. In dit filmpje kun je zien wat ik bedoel, dat maakt het misschien wat duidelijker. 🙂
  2. Snijd de rabarberstelen in stukken van ongeveer 6 centimeter en leg alles in een ovenschaal. Snijd het vanillestokje horizontaal door en schep het merg eruit. Smeer het merg over de rabarber en leg het stokje in de ovenschaal. Snijd de citroen doormidden, pers het sap uit over de rabarber en laat ook de citroenen in de ovenschaal liggen. Strooi de suiker erover en zet het 20 minuten in de oven zodat het mooi gaar word. In principe is de simpele rabarber uit de oven nu klaar.
  3. Wanneer de rabarber af is kun je het met 2 vorken uit elkaar halen als een soort compote maar je kunt het ook zo in stukken eten of in grove stukken snijden en door je yoghurt roeren. Het is maar wat je zelf lekker vind. Ik heb het met vorken wat uit elkaar gehaald en er een crumble mee gemaakt van rabarber en braam.

simpele rabarber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *