Brood, Recepten

Sesam- uienbroodjes met basilicum en munt roomkaas

Geïnspireerd door een recept wat ik zag in m’n Foodies Magazine, uienbroodjes met roomkaas en munt, besloot ik de keuken in te gaan en hier mijn eigen variatie op te maken.

Brood
Aantal broodjes: 3pers

 

IMAG0045 IMAG0048 IMAG0049 IMAG0057

Dit heb je nodig:

  • ¾ zakje gist
  • 1 dl lauwwarm water
  • 1 tl suiker
  • 20 g sesamzaad
  • 1 tl zout
  • snufje Italiaanse kruiden
  • snufje Provençaalse kruiden
  • 150 g bloem + extra om te bestuiven
  • 100 g naturel roomkaas
  • een paar takjes basilicum
  • een paar takjes munt
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • scheutje olijfolie
  • snufje zeezout

Zo maak je het:
1. Meng de suiker, water en het gist. Zorg dat alles opgelost is en laat het een kwartier staan. Bruneer het sesamzaad in een droge koekenpan.
2. Meng het meel met het zout, de helft van het sesamzaad en de Italiaanse en Provençaalse kruiden. Vorm er op je werkbank een kring mee met een kuiltje in het midden.
3. Schenk het gistmengsel in het kuiltje. Kneed eerst met 1 hand, en later met de 2e erbij het mengsel tot een soepel deeg. Zorg dat je werkbank steeds goed met bloem bestoven is, anders plakt het vast.
4. Vorm een bal van het deeg en leg het in een met olijfolie ingevet kommetje. Dek het af met vershoudfolie en laat het ca. een uur rijzen.
5. Bestuif je werkbank weer met wat bloem en kneed je deeg nog een keer door. Verdeel het in 3 porties en maak van elke portie een balletje. Rol het met een deegroller uit en vorm ze met de hand mooi rond. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Prik ze in, bestrijk ze met wat olijfolie en laat ze afgedekt nog ca. 20 min. rijzen.
6.Verwarm de oven voor op 225 graden hetelucht. Snij de ui in halve ringen en meng ze met wat zeezout, olijfolie en de rest van de sesamzaadjes. Pers de knoflooktenen en meng ze erdoor. Verdeel het mengsel over de broodjes en bak ze in ca. 15 min. af.
7. Was de munt en basilicum. Houd wat mooie kleine blaadjes over voor de garnering, en snijd de rest chiffonade. Meng het met de roomkaas.
8. Als de broodjes uit de oven komen, laat je ze een beetje afkoelen, zodat de roomkaas niet smelt. Als ze zijn afgekoeld doe je er wat roomkaas op, en dan de achtergehouden blaadjes munt en basilicum.

 

tips en trucs

 

Zorg ervoor dat als je kneed, je begint met je vingertoppen het te ‘mengen’, maar met je handpalmen kneed, en niet met je vingers. Met je handpalmen kan je namelijk meer kracht zetten.
Chiffonade snijden is een snijtechniek om van o.a. kruiden hele dunne reepjes te snijden. Je doet dit door een paar blaadjes te verzamelen van dezelfde grootte en deze op te rollen. Als ze opgerold zijn, snijd je ze heel fijn. Je krijgt hierdoor hele kleine sliertjes.

Ik heb deze als zondagslunch gemaakt met als dessert hangop met vers fruit.

IMAG0060 IMAG0056 IMAG0050

IMAG0066

Follow on Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *