DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Sabayon dessert met verse aardbeien

Sabayon is een luchtige ‘saus’ die ook wel wat weg heeft van een mousse. Het word gemaakt met eidooiers, suiker en drank. Meestal word het geserveerd over ijs en/of met vers fruit, in dit geval gebruikte ik lekkere aardbeien van de markt. Sabayon is een heerlijke guilty pleasure, het is super vol van smaak maar het fruit maakt het lekker fris. Sabayon is de Franse naam, de Italianen kennen dit als Zabaglione. Het is helemaal niet veel werk en als je er goed bij blijft kan het bijna niet misgaan en heb jij een super lekker dessert! 🙂

Toetjes& andere zoetjes

Aantal personen: 2 pers

Dit heb je nodig:

  • 3 eidooiers
  • 1 el suiker
  • 0,5 dl witte wijn
  • 0,5 dl Cuarenta Y Tres
  • 2 handjes aarbeien (of ander fruit/ijs)

Zo maak je het:

  1. Maak de aardbeien schoon; was ze eventueel, verwijder de kroontjes en halveer de aardbeien. Verdeel ze over 2 bakjes of glazen.
  2. We maken de saus au-bain-marie. Deze techniek komt vaker voor op Eten met Roos, het houd in dat je het met een kom boven een pannetje met water gaart. Zorg dat je een hittebestendige kom hebt, het liefste van rvs. Zet een steelpannetje met wat water op het vuur en laat het zachtjes koken. Meng (de kom nog niet op het vuur) de eidooiers met de suiker in een kom en voeg de drank toe. Kies of je het met de hand gaat kloppen of met een handmixer. Met de handmixer heb je een stuk minder kans op klontjes omdat dit net even sneller gaat dus raad ik dit aan.
  3. Zet de kom met het sabayon mengsel boven het hete pannetje en mix de saus totdat het dikker word. Haal de kom van het vuur en mix nog even door. Zorg dat de sabayon constant in beweging is, ander gaat het ei klonteren. Het moet ongeveer een dikte hebben dat als je een lepel sabayon schept en dit op de rest legt, je de vorm nog een beetje terug ziet en dat het niet meteen wegvloeit.
  4. Verdeel de saus over de aardbeien en serveer het meteen. Je hoort dit warm te eten, als het koud word lijkt het op een raar roerei. Eet smakelijk! 🙂

sabayon met aardbeien

1 thought on “Sabayon dessert met verse aardbeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *