Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Red velvet brownie

Red velvet was opeens een hele hype, vooral in taarten. Het ‘red velvet’ werd gecreëerd door hartstikke veel kleurstof te gebruiken, er zijn kleurstoffen die van natuurlijke materialen zijn gemaakt maar de meeste zijn toch echt niet zo goed voor je. Deze versie van red velvet brownies zijn gemaakt van rode bieten, de bieten vervangen de boter dus ben je dubbel zo gezond bezig! Wanneer je echt een gezonde versie wilt maken kan je je suiker vervangen door banaan of wat honing, ik ben benieuwd hoe dat zal smaken maar voor nu liet ik het zo, met als enige ‘slechte punt’ de suiker mag het best een beetje ongezond zijn. 🙂

red velvet gezonde brownie biet

Dit heb je nodig:

  • 150 g pure chocolade (70% cacao)
  • 400 g rode bieten
  • 3  eieren
  • 1 snufje zout
  • 250 g suiker
  • 35 g bloem
  • 50 g amandelpoeder
  • 70 g cacaopoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • frambozen ter garnering (vers of diepvries)
  • poedersuiker ter garnering

Zo maak je het:

1. Kook de rode bieten. Ze zijn gaar wanneer je er makkelijk in kunt prikken en je mesje weer loslaat, eigenlijk net als bij een aardappel. Bij bieten duurt het best lang, het hangt af van de grootte van je bietjes maar reken minimaal op een halfuur.
2. Verwarm de oven voor op 160 °C. Bedek een bakvorm met bakpapier of spuit siliconen bakvormpjes in met wat bakspray. Smelt de chocolade au-bain-marie (een kom boven een pan kokend water). Verwijder de schil van de bieten en pureer de bieten met een staafmixer of in een keukenmachine.
3. Klop de eieren met het zout en voeg beetje bij beetje de suiker toe, klop tot het lichtgeel van kleur, schuimig en dik is. Voeg de bietenpuree en gesmolten chocolade toe en roer voorzichtig door elkaar met een spatel.
4. Meng de bloem met  het amandelpoeder, cacaopoeder en bakpoeder en meng dat met het bietenmengsel. Giet het beslag in de bakvorm(pjes) en bak het ongeveer 35 minuten. Wanneer je zachtjes met de vorm schud moet het een vaste substantie hebben, het moet niet helemaal heen en weer shaken. Je kunt de techniek van met een prikker kijken of het gaar is niet echt gebruiken omdat de brownie een beetje klef blijft vanbinnen, vertrouw vooral je eigen intuïtie. Laat het een halfuur in de vorm afkoelen. Haal de brownie uit de vorm, snijd het in stukken wanneer je een grote vorm hebt gebruikt, verdeel de frambozen erover en bestrooi het met een beetje poedersuiker.

red velvet gezonde brownie biet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *