Brood, Hoofdgerechten met vlees, Recepten, Snacks

Quiche met prei, brie, tomaat en spekjes

Quiche vind ik echt zo’n lekker gerecht om te delen. Iedereen een punt quiche, een lekkere salade, koud glaasje wijn, het park.. Hmm! Ook als diner misstaat het niet. Je kunt een quiche vullen met wat je maar wilt. Lekker veel veggies, vlees of vis, het kan allemaal. Toch hou ik het meest van spekjes in de quiche, dat maakt het zo lekker zoutig. Zo maakte ik al eerder deze quiche Lorraine en schreef ik al iets over quiche maken met restjes (hallooo oude recepten haha). Deze quiche met prei, brie, tomaat en spekjes ontstond half uit een idee en half uit restjes opmaken.

Heb jij nog veel oude restjes groenten of vlees in de koelkast liggen? Maak dan eens een quiche. Ik ben zo’n fan ervan haha, lekker stiekem snacken van zo’n lekkere hartige taart. Deze quiche van zalm, geitenkaas en broccoli kwam ik tegen en lijkt me ook erg lekker, die wil ik ook nog eens maken.  Ik heb zelf het deeg gemaakt maar mocht je niet zoveel tijd hebben is er tegenwoordig ook in bijna iedere supermarkt een kant-en-klaar versie van te scoren. Ik heb een springvorm van 26 cm doorsnede gebruikt, check even goed de oventijd als jij een andere springvorm gebruikt.

quiche prei spek tomaat brie

Lunch, Diner met vlees
Aantal: 1 grote quiche van 26 cm doorsnede

Dit heb je nodig:

  • 200 g bloem
  • 100 g boter, koud
  • 6 ei
  • 1 tl zout
  • 3 el water, koud
  • 300 g spekblokjes
  • 2 preien
  • 3 tenen knoflook
  • 250 g tomaat
  • 125 g crème fraîche
  • 200 ml melk
  • 150 g brie
  • zonnebloemolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Maak het quiche deeg door de bloem met de boter te kneden tot het korrelig is. Kneed daarna het zout, water en 1 ei erdoor tot het een mooi deeg vormt. Laat het hierna een half uur rusten in een met bloem bestoven kom met een warme theedoek erover. Zet de kom op een redelijk warme plek, in ieder geval op kamertemperatuur.
  2. Ondertussen kan je vast de quiche vulling maken. Was de preien en snijd ze hierna in dunne halve ringen. Maak de teentjes knoflook schoon en snijd ze fijn. Snijd de tomaten in blokjes en snijd de brie in plakken.
  3. Bak de spekblokjes aan in een grote koekenpan. Voeg hierna de knoflook en de prei toe en voeg eventueel wat zonnebloemolie toe als de pan droog is. Bak tot de prei zacht is en voeg de laatste 3 minuutjes de blokjes tomaat toe. Laat het hierna een beetje afkoelen.
  4. Meng de overige 5 eieren met de crème fraîche, de melk en lekker wat peper en zout. Roer daarna het groente- spekmengsel erdoor.
  5. Verwarm de oven voor op 200º C.  Zet een springvorm van 26 cm doorsnede op een vel bakpapier en omcirkel met een pen het randje. Draai het vel om. Rol het deeg uit met een deegroller en wat bloem, je moet ongeveer 3/4 cm om de cirkel heenkomen zodat je opstaande randen krijgt. Snijd eventueel de randje een beetje bij, je kunt ze op die manier ook ergens weer ‘aan plakken’.
  6. Til het bakpapier voorzichtig op en laat het in de springvorm glijden. Prik met een vork allemaal gaatjes in het deeg zodat het niet kan rijzen. Giet de vulling in de vorm, leg de plakken brie bovenop en bak het af in de oven. Elke oven is een beetje anders maar het moet ongeveer 45-60 minuten in de oven. Het moet niet meer vloeibaar heen en weer wiebelen als je de quiche beweegt. Eet het warm of laat het een beetje afkoelen, koud is het ook erg lekker. Eet smakelijk!

 

quiche brie spek prei tomaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *