Hoofdgerechten met vlees, Recepten

Quiche Lorraine

Mijn moeder was aan het werk, ik zou koken, en had geen idee wat ik moest maken..
Er lagen nog 2 preien in de koelkast, maar eigenlijk ben ik geen fan van prei. Om het in een quiche te gebruiken vind ik het wel lekker. Je proeft het wel, maar de smaak is niet zo sterk.

Op internet vind je verschillende recepten van quiche lorraine. De ene zegt dat het officieel met alleen spek of ham is, verschillende soorten kaas worden genoemd, prei of ui.. Ik weet niet hoe het nou eigenlijk hoort, maar deze versie vind ik lekker! Het recept is voor 4 personen, maar je zal wat over hebben. Koud is het erg lekker als lunch. Stiekem vind ik het koud zelfs nog lekkerder! 

22

Follow on Bloglovin

Hoofdgerecht met vlees, Snacks

Aantal personen: 4 pers als hoofdgerecht, of meer als snack

Dit heb je nodig:

  • 125 g boter, in blokjes
  • 250 g bloem + een beetje extra voor bestuiven
  • 5 eieren
  • 1 el ijskoud water
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 3 takjes tijm
  • 150 ml melk
  • 200 g crème fraîche
  • 120 g geraspte belegen kaas
  • 200 g plakjes gerookt ontbijtspek
  • 150 g hamblokjes
  • 2 preien
  • klontje boter
  • peper en zout

Zo maak je het:
1. Maak je quichedeeg door 1 ei te vermengen met de boter, bloem, water, Provençaalse kruiden en een snufje zout te kneden tot een egaal deeg. Kneed niet te lang, dan verliest je deeg zijn brosheid. Laat het min. een uur rusten in de koelkast.
2. Ondertussen kan je de vulling voor de quiche maken. Snijd de prei in dunne halve ringetjes. Scheur het spek in stukjes en bak het in een pan zonder vet uit. Je gebruikt geen vetstof doordat spek al vet genoeg is van zichzelf. Je zult zien dat als je spekjes klaar zijn, er een laagje vet in de pan zit. Haal de spekjes met een lepel uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. In het spekvet bak je de prei met de tijm (gebruikt alleen de blaadjes als je verse tijm gebruikt).
3. Klop de eieren met de crème fraîche los met een garde. Hierna voeg je de melk toe, en dan de kaas, ham, spek en prei. Doe er nog wat zout en peper bij, en dan is je vulling klaar.
4. Als je deeg lang genoeg gerust heeft, kneed je het nog even door, en rol je het uit tot een lap die de grootte heeft van je quichevorm. Beboter en bloem je quichedeeg tegen het plakken van je deeg. Leg je deeg in de vorm, en zorg dat alle randen goed bedekt zijn. Prik gaatjes in de onderkant, en doe de vulling in de vorm. Bak de quiche in ca. 45 min. gaar op 200°C. Ik serveerde er een groene salade bij, aangemaakt met wat witte balsamicoazijn, olie, peper en zout.

TipsenTrucsnormaal

 

 

DSC00353Wil je de quiche als snack serveren? Snijd de quiche dan in kleinere punten. Een ander idee is mini-quiches. Vul dan (plastic) cupcakevormpjes en bak deze af. Door met een prikker in de cupcakes te prikken zie je of ze gaar zijn (de prikker blijft dan droog). Haal de mini-quiches uit de vormpjes en serveer ze op een leuke schaal.

33

55

1 (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *