Bijgerechten, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten zonder vlees, Recepten

Pompoen stoofpotje met champignons en kapucijners

Pompoen stoofpotje met champignons en kapucijners is een gerecht om van te genieten. Lekker kruidig met volle smaken, mjam! Later bedacht ik me dat wat olijfjes erbij vast ook heel lekker zou zijn dus mocht je net zo’n olijf-fan zijn als mij, voeg die dan nog lekker toe. Hoewel ik op werk dagelijks met pompoen werk gebruik ik het thuis helemaal niet zo vaak, jammer want de pompoen is zo lekker, veelzijdig en gezond!

Ik heb maar 2 andere recepten op de blog met pompoen maar die zijn zelfs uit 2013. De smaken zijn er niet minder lekker om geworden maar die foto’s; ai wat lelijk. Misschien toch eens vernieuwen, al is het ook wel weer grappig te zien hoe stuntelig ik toen was en dat het toch stukje bij beetje steeds mooier werd. Om even terug te komen op dit recept, ik heb er wat zilvervliesrijst bij gekookt maar kies vooral wat je zelf lekker vind. Rijst, bulgur, quinoa of gewoon wat brood of als stoofpot alleen, het is allemaal heerlijk! 🙂

pompoen stoofpotjepompoen stoofpotje

Bijgerecht, Hoofdgerecht zonder vlees
Aantal: 4/6 porties

Dit heb je nodig:

  • 1 flespompoen
  • 400 g champignons
  •  ½ bakje (15 g) bladselderij
  • 800 g jonge kapucijners in blik (530 g uitlek gewicht)
  • 800 g tomatenblokjes
  • 4 rode uien
  • 4 tenen knoflook
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl chilipeper
  • ½ tl gemberpoeder
  • 1 groenten bouillon blokje
  • 500 g rijst, quinoa, bulgur of wat je zelf lekker vind
  • peper en zout
  • olijfolie
  • zonnebloemolie
  • griekse yoghurt om erbij te serveren

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de pompoen met een dunschiller , snijd ‘m doormidden en verwijder de pitjes. Snijd de flespompoen in blokjes van ongeveer 2×3 cm. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de pompoen hierover. Bestrooi het met wat peper, zout en olijfolie, hussel het door elkaar en rooster de pompoen voor ongeveer 30-45 minuten in het midden van de oven. Check de pompoen eerst na een half uur; je moet er met een vork makkelijk doorheen kunnen prikken. Als dit nog niet het geval is doe je ze nog wat langer, hoelang het in de oven moet hangt ook vooral van de grootte van de blokjes af.
  2. Maak de uien en de knoflook schoon, hak de knoflook fijn en snijd de uien in blokjes. Verwarm een flinke scheut zonnebloemolie in een grote pan en fruit de knoflook en de uien aan tot ze wat zachter worden. Voeg de chilipoeder, paprikapoeder, gemberpoeder en het komijnpoeder toe en bak het 2 minuten mee. Snijd terwijl je alles bakt de champignons in plakjes. Voeg de champignons toe en bak het 5 minuten om middelhoog vuur.
  3. Snijd de selderij met steel en al fijn. Voeg de selderij, het bouillonblokje, de tomatenblokjes en de kapucijners met vocht en al bij het groentemengsel. Breng het aan de kook en laat het 20 minuten zachtjes doorkoken. Mocht je nog iets van rijst of bulgur bij het pompoen stoofpotje willen serveren, kook dit dan af volgens de gebruiksaanwijzing.
  4. Doe na 20 minuten de pompoenstukjes bij de stoofpot en warm het nog 5 minuten door. Meng alles goed en breng het op smaak met peper en zout. Serveer het pompoen stoofpotje met een flinke dot griekse yoghurt op elk bord, eet smakelijk!

pompoen stoofpotje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *