Hoofdgerechten, Hoofdgerechten met vlees, Recepten

Pompoen stamppot met pastinaak, geitenkaas en chorizo

Pompoen stamppot met pastinaak, geitenkaas en uitgebakken chorizo is zó waanzinnig lekker! Een romige puree, zachte geitenkaas en het zoute van de gebakken chorizo, ik ben verkocht. Pastinaak is een prima vervanger voor aardappel. Niet dat ik iets tegen aardappel heb maar af en toe wil ik voor de afwisseling eens iets anders. De pastinaak is rijk aan vezels en kalium. Kalium zorgt ervoor dat de bloeddruk op pijl blijft, altijd goed. Patinaak is een vergeten groente maar deze wortelsoort maakt de laatste jaren zijn ‘comeback’.

Hoofdgerecht met vlees

Aantal: 2 personen

Dit heb je nodig:

  • ½ pompoen
  • 2 pastinaken
  • 100 ml kookroom
  • 2 tl groentebouillon poeder
  • 150 g chorizo
  • 100 g verse geitenkaas
  • 6 takjes verse oregano
  • 6 takjes verse platte peterselie
  • kwart rode ui
  • 4 el azijn
  • versgemalen peper

Zo maak je het:

  • Snijd de rode ui in dunne ringetjes. Meng ze met de azijn en laat het even marineren. Schil de pompoen met een dunschiller, snijd het doormidden en verwijder de pitjes door ze er met een lepel uit te schrapen. Snijd de pompoen in blokjes. Schil ook de pastinaken en snijd het in gelijke blokjes. Doe de blokjes pompoen en pastinaak allebei in een eigen kookpan met warm water en breng het aan de kook. Laat de groenten ongeveer 10-15 minuten doorkoken. Als je er met een scherp mesje doorheen prikt moet het van je mes af kunnen glijden. Giet hierna beide groentes af.
  • Verwijder eventueel het velletje als dit om de chorizo zit en snijd de worst hierna in blokjes. Bak de chorizo in een koekenpan zonder vet totdat ze een beetje krokant worden en het meeste vet er uit is gelopen, laat de chorizo uitlekken op keukenpapier.
  • Wanneer de groentes afgegoten zijn meng je de room en 1 tl bouillonpoeder door de pastinaak stukjes, stamp het dan met een stamppot- stamper tot een grove puree. Meng de andere theelepel bouillonpoeder door de pompoenstukjes, deze stamp je niet.
  • Kruimel de geitenkaas in brokjes. Pluk de kruiden van de takjes.
  • Verdeel eerst de pastinaakpuree over 2 borden en doe hier de pompoenblokjes overheen. Dresseer de chorizoblokjes, de geitenkaas, de zure uitjes en de kruiden over de pompoen stamppot en geef als laatst nog een lekkere draai peper over de borden. Eet smakelijk!

Meer bijzondere stamppotjes? Bekijk ook eens deze broccoli stamppot met walnoot en oude kaas of deze veldsla- raap stamppot met sliptong.

pompoen stamppot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *