Bijgerechten, Recepten, Soepen& salades

Peultjes salade met gamba’s, spinazie en champignons

Peultjes salade met gamba’s, spinazie en kastanjechampignons is heerlijk! Ik maakte dit op een avond toen Bas bij een vriend was en ik dus lekker alles kon maken wat ik zelf wilde. Omdat ik toch ook weer niet uren in de keuken wou staan maakte ik deze salade. Het is misschien een rare combinatie maar ik mengde gewoon wat ingrediënten die ik erg lekker vind en daar kwam deze heerlijk gezonde salade uit. Kastanjechampignons zijn wat nootachtig en voller van smaak dan de witte champignons. Ook bevatten ze minder vocht waardoor het minder slinkt met het bakken. Met de 200 g die in dit recept gaan heb je al 60% van de adh aan koper binnen! Champignons en gamba’s zijn allebei caloriearm en redelijk eitwitrijk. Spinazie is ijzerrijk en bevat hoge aantallen vitaminen en de tomaatjes smaken lekker zoet en zijn ook heel gezond! Dat peulvruchten gezond zijn hoef ik vast niet meer te vertellen maar wist jij dat peultjes jonge peulen van een doperwtenplant zijn? De doperwtjes zijn dan nog heel klein maar als je goed in een peultje kijkt zie je ze al zitten. Dat een salade zo lekker kan zijn, hmm! Eet het als lunch of licht diner (met een beetje brood?) of als bijgerecht. Deze peultjes salade is ook makkelijk mee te nemen, ik zou dan alleen de olijfolie weglaten of het apart meenemen, anders word de spinazie zo sompig.

peultjes salade

Salade, Bijgerecht
Aantal: 1 persoons grote salade of 2 persoons bijgerecht

Dit heb je nodig:

  • 100 g peultjes
  • 2 grote handen babyspinazie (te koop bij AH, anders is normale spinazie ook goed)
  • 7 gamba’s (diepvries is prima, ontdooi ze dan even in wat koud water)
  • 6 cherrytomaatjes
  • 200 g kastanjechampignons
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie extra vierge
  • zonnebloemolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Zet een kookpan op met wat heet water en breng het aan de kook. Wanneer het water kookt blancheer de peultjes 5 minuutjes, spoel het daarna met koud water. Hierdoor blijft de kleur lekker groen en blijven vitaminen behouden doordat je het garingsproces stopt.
  2. Was de spinazie wanneer het nog niet is gedaan en leg het in een saladekom.
  3. Snijd de champignons in stukjes. Verhit een koekenpan met een klein scheutje zonnebloemolie en laat het goed heet worden. Kneus de teen knoflook door het met de platte kant van een mes op je snijplank te pletten (kijk wel uit voor je hand! 😉 ) en voeg dit aan de olie toe, zo geeft het een lekkere knoflooksmaak aan de champignons. Voeg de champignons toe als de pan goed heet is, voeg lekker wat zout en peper toe en bak de champignons tot ze goed gaar zijn en een beetje krokant worden.
  4. Verdeel de champignons (verwijder de teen knoflook maar bewaar het wel) en de peultjes over de spinazie. Snijd de cherrytomaatjes doormidden en verdeel ze ook over de salade.
  5. Verhit de pan opnieuw met een beetje olie en de knoflookteen. Doe de gamba’s in de pan als de olie heet is en bak de gamba’s tot ze mooi glazig zijn, helemaal gaar is niet zo lekker omdat ze dan taai zijn. Ik bak ze ongeveer 3-4 minuutjes. Verdeel de gamba’s over de salade. Sprenkel wat olijfolie over de salade en eventueel nog wat peper en zout. Klaar is je peultjes salade met gamba’s, eet smakelijk! peultjes salade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *