Hoofdgerechten met vlees, Recepten

Penne met snijbonen, gehaktballetjes en basilicum

Penne doen het altijd goed. Ik ken maar weinig mensen die niet genieten van een bord pasta. Wanneer wij pasta maken, maken we eigenlijk altijd wat extra zodat we de dag erna niet hoeven te koken. Zo ook bij dit recept. Het is een recept voor 4 personen maar wij aten er met zijn tweeën gewoon 2 keer van. De basilicumsaus is een soort pesto geworden. Je ziet op de foto de saus niet zo goed maar de heerlijke verse basilicumsmaak zat er goed in. Kies zelf of je volkoren of ‘gewone naturel’ penne gebruikt. Persoonlijk ga ik liever voor volkoren pasta, ik eet bijna nooit meer witte pasta. Volkoren pasta bevat meer gezonde voedingsstoffen, het bevat veel meer vezels en je bent sneller verzadigd van volkoren producten waardoor je minder eet. Bij pastagerechten heb je vaak dat het vooral pasta is, met deze pasta heb je ook een flinke portie groenten erbij en dat vind ik altijd wel fijn, wat extra vitaminen kunnen nooit kwaad. 🙂

penne gehaktballetjes basilicumsaus

Hoofdgerecht met vlees
Aantal personen:

Dit heb je nodig:

  • 500 g snijbonen
  • 350 g (volkoren) penne
  • 300 g (mager) gehakt
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel
  • 1 el mosterd
  • 200 g cherrytomaatjes
  • 3 rode uien
  • 1 bosje basilicum
  • 1 dl olijfolie
  • 0,5 dl water
  • klein handje 30+ gerijpte kaas+ extra om mee te serveren
  • zonnebloemolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Vul een ruime kookpan met warm water en een snufje zout en breng het aan kook. Breng ook een wat kleiner pannetje met water aan de kook om zo de snijbonen in te blancheren. Snijd de uien in stukjes en halveer de cherrytomaatjes.
  2. Nu de pannen op het vuur staan kun je beginnen met het maken van de gehaktballetjes. Meng het gehakt met het ei, de paneermeel, de mosterd en wat peper en zout. Rol hier vervolgens balletjes van. Verwarm wat zonnebloemolie in een grote koekenpan en bak hier de gehaktballetjes en de stukjes ui in tot het gehakt goed gaar is. Voeg de laatste 5 minuten de tomaatjes toe en laat deze lekker meepruttelen. Wanneer het water van de pasta kookt, doe je de penne in de pan, kook het af in ongeveer 10/15 minuten tot de pasta beetgaar is.
  3. Maal voor de saus de basilicum in een keukenmachine fijn met de olijfolie, het water en het handje kaas. Je hebt nu een saus die een beetje op pesto lijkt.
  4. Snijd de snijbonen in schuine stukjes. Wanneer het water kookt blancheer je de snijboontjes 5 minuten, giet het hierna af.
  5. Volgens mijn planning is je pasta nu beetgaar. Giet de pasta af. De gehaktballetjes zijn zo goed als gaar, check het eventueel door 1 balletje een beetje open te snijden. De snijbonen zijn geblancheerd en de saus staat klaar. Voor het afmaken van het gerecht doe je alles bij elkaar. Doe de saus, de pasta en de snijbonen in de pan bij de gehaktballetjes en laat alle smaken nog even 5 minuten doortrekken op middelhoog vuur. Serveer het met wat extra kaas. Eet smakelijk!

Dit recept is ontwikkeld voor VrouwFit. Dit is zonder enkele vorm van sponsoring, we vinden het gewoon leuk om op deze manier elkaar te versterken. 

penne gehaktballetjes basilicumsaus

 

2 thoughts on “Penne met snijbonen, gehaktballetjes en basilicum

    1. Hey Berend,
      Wat stom van mij! Door alle verschillende ingrediënten ben ik ze helemaal vergeten! Ik heb het gelijk aangepast, bedankt voor het aangeven. Laat je weten wat je ervan vond als je het vanavond gegeten hebt? 🙂
      Groetjes, Roos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *