Keukendagboek, Kokspraat

November Michelinmaand

November is een spannende maand voor de horeca, de Lekker500 en de gault millau komen uit, de Bib-gourmands worden bekend, de IENS komt met een toplijst en ook de nieuwe Michelin restaurants worden uitgeroepen!

Een restaurant kan via verschillende manieren aan promotie doen. Via flyers, advertenties, een mooie website.. Een andere vorm van promotie waar je eigenlijk zelf niks voor hoeft te doen zijn tegenwoordig alle revieuwsites. Ik werk sinds 1 september bij Le Vieux Jean, een restaurant met een Franse keuken in Delft. We staan in de top 500 van Nederland (de Lekker500), we hebben een Bib gourmand en staan in de gault millau. Een Bib gourmand is een erkenning van Michelin. Bib is een afkorting van Bibendum, het mannetje van Michelin. Je kunt deze erkenning krijgen als Michelin vind dat je een goede prijs/kwaliteitsverhouding hebt. Je moet hiervoor een mooi menu onder de €35,00 hebben, ecx. wijnen.

Bib gourmand

Gault millau is een tijdschrift dat het hele jaar door restaurants test. 1 Keer per jaar komt het tijdschrift uit. Ze geven punten tussen de 0 en 20 punten. Er is dit jaar geen 1 restaurant met 20 punten. Oud sluis heeft wel 20 punten gehad. Wij hebben een score van 14 van de 20 punten. Sterrenrestaurants zijn er al vanaf 16 punten dus we scoren goed voor een restaurant zonder ster. Dit zegt de gault millau over ons:

”Te vinden in het historische deel van de stad is deze zaak van Désiré en Robert-Jan Polman een aanrader voor wie dol is op Frankrijk. Vanaf het binnenkomen doet deze gezellige zaak heel Frans aan, intiem en aangenaam van sfeer. Verzorgd linnen op de tafels, zilveren bestek en mooi glaswerk, wat meteen de link legt naar de wijn. Franse wijn natuurlijk! De wijnkaart bevat tal van karaktervolle Franse wijnen, maar ook Italië komt aan bod en nog een reeks andere wijnlanden. Wie wenst kan veel van die wijnen ook aankopen (eigen importbedrijf), na bijvoorbeeld eerst geproefd te hebben in het proeflokaal achter het restaurant. Het spreekt voor zich dat er prima wijnen in het glas komen die de keuken van Robert-Jan perfect aanvullen. Een pure Franse kookstijl brengt hij. Zacht gegaarde lamsschouder met lamsjus en olijven, kleine lasagne van Provençaalse groenten: lekker! Uitstekende service.”

Van de week zijn we ook nog IENS topper 2015 geworden, we staan nummer 4 in Delft.

Zulke revieuws zijn natuurlijk super om te krijgen! Mensen lezen dit en reserveren sneller dan wanneer je een slechte revieuw krijgt. Revieuws zijn pluspunten, maar ook minpunten. Gasten zijn beïnvloedbaar geworden door al die sites en bladen, ze lezen voordat ze ergens gaan eten eerst de revieuws van wat andere ervan vinden. We nemen alle revieuws serieus en als er iets slechts gezegd word kijken we of we er eventueel wat aan kunnen veranderen.

Morgen worden de (nieuwe) Michelin sterren aangekondigd, ik ben benieuwd!!

Lekker500 revieuw Le vieux jean restaurant Delft

Lekker500 revieuw Le vieux jean restaurant Delft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *