Recepten, Snacks, Toetjes& andere zoetjes

Million Dollar Shortbread, oftewel chocolade karamelkoek

Million dollar shortbread is een ware traktatie. Een krokante koekbodem, een heerlijk zoete karamellaag en dan nog een laagje knapperige chocolade, kan het nog lekkerder?! 🙂 Million dollar shortbread word ook wel caramel shortbread genoemd en alle namen stammen een beetje af aan de rijke hoeveelheden lekkere producten als karamel en chocolade die erin gaan. Je zou het eigenlijk ook twix– taart kunnen noemen, dat klinkt ook heerlijk toch?

In een goed afgesloten bakje in de koelkast blijft het minstens een maand lang houdbaar. Mocht de shortbread dat halen tenminste want dit is écht verslavend lekker! Het kost wel wat tijd dit te maken omdat je steeds op het volgende laagje moet wachten maar het resultaat mag er wezen. Mocht je nog een traktatie zoeken die je moet vervoeren is dit ideaal. Iets van taart of cake komt vaak niet zonder kleerscheuren over maar deze million dollar shortbread blokjes zijn prima in te pakken en mee te nemen en bovendien is het hartstikke lekker. 

million dollar shortbread

million dollar shortbread

million dollar shortbread

Toetjes& andere zoetjes

Aantal: 1 bakplaat, ongeveer 16/20 candybars

Dit heb je nodig:
Voor de bodem:

  • 180 gram gezeefde bloem
  • 70 gram suiker
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 1 el water
  • snufje zout

Voor de karamel:

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 400 gram zoete, gecondenseerde melk
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • snufje grof zeezout

Voor de bovenste laag:

  • 200 g pure chocolade
  • 50 g witte chocolade

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de bloem met de boter, de suiker, het water en het zout tot een soepel deeg. Bedek een bakvorm van ongeveer 20 bij 20 centimeter met bakpapier. Doe het deeg in de vorm en druk het gelijkmatig aan. Bak de bodem in 15-20 minuten in het midden van de oven tot het mooi goudbruin is en laat het vervolgens helemaal afkoelen.
  • Smelt de boter en de basterdsuiker in een steelpannetje op laag vuur en voeg al roerende de gecondenseerde melk toe. Zet het vuur wat hoger als de suiker is opgelost en roer het door tot je een stevige karamel krijgt. Haal de pan van het vuur en stort de karamel hierna uit over de afgekoelde koekbodem. Verdeel een klein beetje grof zeezout over de karamel. Laat het geheel goed afkoelen voordat je met de bovenlaag van chocolade begint.
  • Smelt de donkere chocolade au-bain-marie en giet het over de afgekoelde karamel heen. Laat het nu helemaal afkoelen. Smelt de witte chocolade en doe de chocolade in een spuitzakje. Mocht je dit niet hebben kun je ook met een lepel wat chocolade pakken en hier lijntjes mee maken. Maak dunne rechte lijntjes witte chocolade over de pure chocoladelaag en zorg dat er steeds zo’n 2 cm ruimte tussen zit. Zet de shortbread zo neer dat de witte chocoladelijnen van boven naar beneden lopen. Gebruik een satéprikker of ander dun stokje en haal hiermee lijntjes van rechts naar links afwisselend over de witte chocolade waardoor je het patroon krijgt. Zet het geheel nog 5 minuten in de koelkast zodat de chocolade hard word. Snijd de million dollar shortbread met een warm mes in stukken.

 

million dollar shortbread  million dollar shortbread

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *