Bijgerechten, Hoofdgerechten zonder vlees, Recepten

Melanzane Parmigiana met verse tomatensaus

Melanzane Parmigiana met verse tomatensaus is een heerlijk Italiaans gerecht. De typische Italiaanse ingrediënten zorgen voor de heerlijke smaak. Als ik dit eet is het net alsof ik weer even terug ben in Italië. Zorg voor goede kwaliteit ingrediënten, een waterige tomaat geeft nooit die mooie smaak af die je wilt hebben. In dit recept word gebruik gemaakt van een grill. Ik heb thuis een panini grill waar ik de aubergines in gegrild heb maar een grillpan is ook prima. Heb je helemaal geen grill? Gebruik dan de grillstand op de oven (lees even in het handleidingboekje van je oven hoe dit werkt) of bak ze heel even in een pan met een klein beetje olie.

De Nederlandse aubergine telersvereniging is bezig met een campagne om de aubergine weer op de kaart te zetten. Het gemiddelde Nederlandse gezin eet namelijk per jaar gemiddeld maar 1 aubergine en dat is toch veel ste weinig?! De aubergine is heel veelzijdig; je kunt het bakken, stoven, grillen en de lekkerste recepten mee maken. Gebruik gegaarde aubergine plakken als ‘hamburgerbroodjes’ , als dip of als hoofdgerecht met deze lekkere melanzane! Paars is het nieuwe groen en dat gaan we jullie laten zien! 😉 Ik wou nog wat meer recepten maken om de veelzijdigheid van de aubergine te laten zien maar ben hier helaas niet meer aan toegekomen. Zoek voor meer recepten vooral eens op #paarsishetnieuwegroen, dan kom je van andere blogs ook veel lekkere recepten tegen!

Bijgerecht, Hoofdgerecht zonder vlees
Aantal: 2 persoons hoofdgerecht of 4 persoons bijgerecht

  • 5 tomaten van goede kwaliteit
  • 3 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 10 takjes tijm
  • 2 grote aubergines
  • 1 bol mozzarella
  • handje Parmezaanse kaas, gesnipperd
  • handje basilicum
  • peper en zout
  • zonnebloemolie

Zo maak je het:

  1.  Verwarm de oven voor op 200°C. Als eerst maak je de tomatensaus. Was de tomaten, dep ze droog en snijd ze in blokjes. Maak de uien en de teentjes knoflook schoon en snijd ook dit redelijk fijn. Verwarm wat zonnebloemolie in een steelpannetje en fruit de uien met de knoflook aan. Voeg de blokjes tomaat toe en rits de tijm van de takjes, voeg ook de tijm toe. Laat alles zo’n 10 minuten pruttelen tot het lekker zacht is. Pureer alles met de staafmixer en breng het op smaak met peper en zout.
  2. Snijd de aubergines in lange dunne plakken. Verwarm een grill tot deze goed heet is en grill alle aubergine plakken aan beide kanten, laat ze hierna even uitlekken op een schone theedoek. Snijd de bol mozzarella in plakjes.
  3. Pak een middelgrote ovenschaal en bedek deze met een laagje tomatensaus. Leg hierover wat aubergine plakken en een beetje mozzarella en herhaal dit tot alles op is. Strooi de Parmezaanse kaas over de melanzane en zet het ca. 20 minuten in de oven tot alles goed warm is en de kaas licht kleurt.
  4. Strooi wat verse blaadjes basilicum over de melanzane, eet smakelijk!

 

1 thought on “Melanzane Parmigiana met verse tomatensaus

  1. Pastasaus met lekker veel verse groentes en o.a. aubergine! Of moussaka! Ik heb laatst ook auberginepizza’s gemaakt, aubergines in de lengte in plakken snijden en beleggen met mozzarella en tomaat en basilicum! Heerlijk!! Dol op aubergine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *