Brood, Hapjes, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten zonder vlees, Recepten, Snacks, Voorgerechtjes

Libanees platbrood met falafel, aubergine en feta

Libanees platbrood met falafel, aubergine en granaatappel is zó lekker! Echt comfort food om mee op de bank te hangen maar ook heel lekker tijdens een diner met vrienden waarbij iedereen z’n eigen platbrood samenstelt. Dit heerlijke maal zit vol groentes, vitaminen en andere goede stofjes , ik werd er helemaal gelukkig van! Gezond eten kan ook zo ontzettend lekker zijn, hmm!

Ik ging met dit gerecht aan de slag nadat ik door Hello Fresh werd uitgedaagd dit recept een nieuwe twist te geven. Het originele recept is met gehakt en aubergine hummus en laat ik nou net alle ingrediënten een ander plekje hebben gegeven haha. Ik maakte er een vegetarisch gerecht van. De kikkererwten uit de hummus werd de falafel en de aubergine ook de aubergine kwam terug, deze bakte ik. Ik ben gek op gebakken aubergine, eerder maakte ik al dit recept voor gefrituurde aubergine en ook in dit gerecht was het geweldig. Heerlijke arabische smaken, hmm! De granaatappel maakt het heerlijk friszoet en de frisse groentjes maken het Libanees platbrood met falafel helemaal af!

Libanees platbrood met falafel

Libanees platbrood met falafel

Dit heb je nodig:

  • ½ aubergine
  • ½ granaatappel
  • 100 g witte kaas of feta
  • 100 g ijsbergsla
  • stukje komkommer
  • 2 platbroden

Voor de falafels:

  • 400 g kikkererwten (let op: alleen het uitlekgewicht)
  • 1 grote teen verse knoflook
  • ½ tl komijn
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ bos platte peterselie
  • 1 tl tahini
  • 2 tl sesamzaadjes
  • 2 rode uitjes
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • snuf fijn zeezout
  • 2 el (volkoren) bloem

 

Zo maak je het:

  • Maak de uien en de knoflook schoon. Hak ze in een keukenmachine tot fijne stukjes. Spoel de kikkererwten af met water, laat ze daarna even uitlekken en doe het bij het uimengsel. Voeg de komijn, chili, tahini, paprikapoeder en wat zout toe en maal alles tot een goed gemengd geheel. Hak hierna de peterselie grof. Roer de sesamzaadjes met de peterselie en het bloem door het falafeldeeg. Het deeg is nu klaar, hierna laat je het minstens een half uur staan zodat alle smaken lekker kunnen doortrekken.
  • Snijd de aubergine in halve plakken. Haal voorzichtig de pitjes uit de granaatappel en kruimel daarna de feta in grove stukjes. Snijd en was de ijsbergsla en schil of snijd de komkommer in plakjes.
  • Rol rondjes van het falafeldeeg en druk ze plat. Verwarm een beetje zonnebloemolie in een grote koekenpan en bak de falafels aan beide kanten 3 minuten. Verwarm ook nog een koekenpan met een goede scheut zonnebloemolie. Laat de olie goed heet worden en bak hier de aubergine plakken mooi goudbruin in. Verwarm de platbroden heel even in een droge koekenpan of in de magnetron.
  • Leg de platbroden op een bord en verdeel hier de ijsbergsla over. Beleg het met de aubergine, granaatappel, fetakaas, komkommer en daarna met de falafels. Geniet van je Libanees platbrood met falafel, eet smakelijk!

Libanees platbrood met falafel

6 thoughts on “Libanees platbrood met falafel, aubergine en feta

  1. Nog een vraag, koop ik een blik van 400 gram kikkerewten met uitleg gewicht van 230 gram of hem ik 400 gram uitgelekte kikkerewten nodig voor het recept? Ziet er heerlijk uit en ga het snel maken!

    1. Ha Marleen, je hebt 400 g uitgelekte kikkererwten nodig, zonder vocht dus. 🙂 Leuk dat je het gaat maken, laat je me even weten hoe je het daadwerkelijk vond? 😀 Groetjes, Roos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *