Hoofdgerechten met vlees, Recepten, Snacks

Lahmacun (Turkse pizza)

Turkse pizza word gezien als junkfood.. Toch? Superlekkere junkfood als je het mij vraagt en toch wat gezonder als een patatje pinda. Deze maand deed ik weer eens mee aan de foodblogswap en mocht ik koken van de blog BeeJee kookt. Eerder maakte ik van haar blog mijn eerste bananenbrood. Met keuze uit veel lekkere recepten koos ik voor de Turkse pizza. Je bakt de pizza met de saus erop gaar in een pan met deksel wat me nogal raar leek, zou het gehakt wel gaar worden voordat de pizza zwart blakerde? Wanneer je een Turkse pizza koopt, eet je dan geen rauw gehakt? Ik wou het testen! De saus bleef erg rood waardoor ik twijfelde of het gehakt wel gaar werd, ik heb hierdoor wat saus los in een pannetje gebakken en dit bleef ook rood, het lag er dus niet aan dat het niet gaar werd! Opluchting haha! Het kost best even wat tijd maar het kost weinig en is super lekker!
turkse pizza recept
Hoofdgerecht met vlees/ snack 

Aantal personen: 4 personen recept

Dit heb je nodig voor ca. 10 Turkse pizza’s:

(Wij hadden aan 2/3 p.p. genoeg)

  • 500 g bloem+ extra
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 el yoghurt
  • 2 el zonnebloemolie+ een beetje extra
  • 270 g lauwwarm water

Voor de vulling:

  • 1 paprika
  • bosje platte peterselie
  • 2 uien
  • 3 tomaten
  • peper en zout
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl gemberwortelpoeder
  • 1 tl djinten
  • 140 g tomatenpuree
  • 2 el olie
  • 400 g half-om-half gehakt
  • knoflooksaus
  • sla
  1. Maak eerst het deeg van de pizza’s. Meng het bloem en de gist door elkaar en voeg dan het water toe. Kneed het door, voeg de yoghurt en de olie toe en kneed het verder door tot een mooi soepel deeg. Besprenkel de onderkant van een kom met wat olie en leg hier de deegbal in. Leg over de kom een (warme) natte theedoek en laat het deeg zo’n 1,5 uur rijzen.
  2. Ondertussen kun je de rest voorbereiden. Pak je keukenmachine erbij en hak het bosje peterselie, 1 ui, de paprika en 2 tomaten tot kleine stukjes. Als je geen keukenmachine heb, kan je gewoon alles fijnhakken. Voeg het peper en zout en de rest van de kruiden nu toe en hierna het tomatenpuree en de olie. Nu het gehakt erdoorheen mengen en de vulling is ook klaar! De overige tomaat en ui kun je vast snijden om de pizza’s mee te vullen als ze klaar zijn. Daarna maar even wachten op het deeg, dus kijk vast even rond op m’n blog wat het volgende word wat je wilt maken. 😉
  3. Wanneer het deeg goed is gerezen kneed je het eerst nog even door voordat je er 10 balletjes van maakt. Rol de balletjes met een deegroller uit tot pizza’s. Vergeet niet genoeg bloem te gebruiken, anders gaan ze vastplakken.Rol ze 1 voor 1 uit en stapel ze op onder een licht vochtige theedoek tegen het uitdrogen.
  4. Wanneer ze allemaal uitgerold zijn begint het bakken. Neem een grote koekenpan waar je een deksel van hebt. Leg een pizza zonder olie in de pan en smeer er wat van het gehaktmengsel over uit. Deksel erop en zo’n minuut of 5 laten staan. De saus verkleurt dus niet heel erg omdat het zo rood is van o.a. de tomatenpuree maar je ziet de structuur van het gehakt veranderen, het gaart dus wel. Ga steeds zo door en bak alle pizza’s.
  5. Eet als eerste de pizza die als eerste gebakken is. Direct na het bakken zijn ze een beetje hard, de eerst gebakken pizza staat al even en is hierdoor wat makkelijk op te rollen. Vul de Turkse pizza’s met wat sla, tomaat, ui en knoflooksaus. Eet smakelijk! Wanneer ze niet allemaal opgaan kun je ze prima de volgende dag koud eten of eten in de pan weer opwarmen.

turkse pizza recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *