Kwarktaart met lavendel, honing en granola is niet een taart die je vaak zult zien. Lavendel in gerechten zie je überhaupt weinig en dat vind ik zonde. Het is wel zo’n geval van je houd ervan of je vind het vreselijk (gevalletje koriander? 🙂 ) maar de subtiele bloemige smaak vind ik prachtig. De smaak van roos vind ik ook heerlijk, hier heb ik nog een ijsrecept voor op de ’to cook list’. Met de kwarktaart cravings die ik had ging ik de keuken in.
Voor de bodem heb ik OOT-granola gebruikt. Voedzame, biologische en glutenvrije granola die in verschillende lekkere smaken te koop is. Ik ontving een proefpakket en vond het leuk hier iets mee te bakken in plaats van het alleen als ontbijt te nuttigen. De granola bodem maakt de kwarktaart met lavendel lekker crunchy en over alle smaken was ik te spreken!
Ik had van tevoren alles besteld om een chocolade-kersen kwarktaart te maken maar toen ik die prachtige lavendelstruiken bij mij op werk zag gooide ik het roer om. De chocolade ging eruit, de kersen gingen er puur als garnering op en een lavendel kwarktaart was geboren! Ik wou het nog een extra smaakte geven maar vond dit lastig. Misschien dat het met een zuur iets als limoen te combineren viel maar ook de combi lavendel en vanille leek me niet goed genoeg. Het werd honing, deze mooie zoete smaak heeft soms ook iets bloemigs weg en het was gelijk het zoetmiddel, wat een perfecte combi. Maak deze kwarktaart met lavendel om je gasten eens echt te verrassen. Een makkelijk taartje voor een verrassend bijzondere smaak!
Dit heb je nodig:
- 100 g granola
- 30 g boter
- 500 g halfvolle kwark
- 250 g slagroom
- 5 blaadjes gelatine
- 2 dl water + extra
- 6 el honing
- 10 takjes onbespoten, biologische lavendel
Zo maak je het:
- Bekleed een springvorm van cm met bakpapier. Verdeel de granola over de bodem, smelt de boter en roer dit hierna door de granola. Verdeel het over de bodem zodat er geen lege ruimtes meer zijn en laat het in de koeling opstijven.
- Week de gelatine in een bakje met wat koud kraanwater. Zet de 2 dl water op met de honing en 8 takjes lavendel. Breng het aan de kook en zet daarna het vuur laag, laat het 10/15 minuten zachtjes trekken tot je de smaken goed proeft.
- Roer de kwark los in een kom en klop de slagroom in een andere kom lobbig. Lobbig houd in dat de slagroom licht opgeklopt is maar niet stijf, het is half opgeklopt en te vergelijken met yoghurt dikte.
- Als de smaak van het lavendelextract goed is los je hier de geweekte gelatine in op. Zeef het boven de kwark en meng alles snel en goed met een garde door elkaar. Spatel de lobbige slagroom erdoor zodat het een luchtig geheel word. Schep de vulling op de taartbodem en laat het minstens 6 uur opstijven in de koelkast. Garneer het met de laatste 2 lavendeltakjes, snijd het in punten en serveer het. Eet smakelijk!
Wat apart zeg met lavendel maar wel super leuk idee. Lijkt me echt heerlijk deze combinatie! 😍😍