Bijgerechten, Hapjes, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten met vlees, Recepten, Snacks

Köfte met aubergine en een tahini sausje

Köfte klinkt heel bijzonder maar stiekem komt het gewoon neer op een Turks gekruide gehaktbal. Niet dat dat het minder lekker maakt, we hebben genoten van deze ovenschotel! Lekker kruidig en vullend, mjam! Het vlees met het sausje geven je bijna een ‘guilty pleasure’ gevoel en dat terwijl het gewoon hartstikke gezond is. Ik maakte dit recept voor de foodblogswap, ik mocht dit keer koken van de blog Food Quotes. Erg leuk want ik volg haar al een hele tijd vanwege haar lekkere recepten. Ik ging voor deze Turkse ovenschotel met köftes en aubergine omdat Simone haar schoonfamilie Turks is en ik nog nooit iets Turks had gemaakt, het leek me goed passen bij de gedachte van de Foodblogswap om je eens in een ander te verdiepen.

Ik paste het recept wat aan door zelf de kruidenmix te maken, er een sausje en wat toppings bij te doen en zo ontstond mijn versie van de köfte schotel. Het zijn best veel ingrediënten maar ik vermoed dat je veel van de kruiden al in huis hebt, laat je niet afschrikken van de lange lijst want het is het waard! Deze köftes zijn een heerlijk avondmaal met wat bulgur zoals ik het at maar je kunt ze ook als snack of hapje eten. Eventueel ook nog lekker er een salade mee te maken, je kunt alle kanten op!

 

Hoofdgerecht met vlees, snack, hapje
Aantal personen: 4

Dit heb je nodig:

Voor de köftes:

  • 750 g rundgehakt
  • 1 ei
  • 1 el paneermeel
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • snufje chili
  • 1 tl zout
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl paprika poeder
  • 2 tl komijn
  • 1tl (gedroogde) tijm
  • half bosje peterselie

Verder:

  • 2 aubergines
  • 400 g tomaten blokjes
  • 1 el tahin pasta
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el dikke (Turkse) yoghurt
  • 1 tl honing
  • ½ el mayonaise
  • 1 el water
  • 1 trostomaat
  • platte peterselie+ een beetje ter garnering
  • ca. 10 olijven
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 320 g bulgur

Zo maak je het:

  • Begin met de köfte; maak de ui schoon en snipper het fijn. Hak de peterselie, inclusief de steeltjes, fijn. Meng alle ingrediënten en laat het een half uur staan zodat alle smaken goed in kunnen trekken. Snij ondertussen de aubergines in dunne plakken van ongeveer 0,5 cm. Grill de plakjes in een paninigrill of grillpan, mocht je dit niet hebben kun je ze even 10 minuutjes met een klein beetje olie roosteren in de heteluchtoven op 180°C.
  • Bedek een ovenschaal met de tomatenblokjes. Rol langwerpige rolletjes van het gehakt en wikkel hier een plak aubergine omheen. Zie het een beetje te plannen dat je uitkomt met het gehakt en de plakken aubergine want er gaat best wat gehakt in 1 rolletje. Leg alle rolletjes in de ovenschaal. Snijd hierna de tomaat in halve plakjes en leg op elk rolletje een plakje, besprenkel het geheel met een beetje olijfolie en strooi er nog wat peper en zout over. Doe de ovenschaal zo’n 45 minuten in de oven tot het gehakt gaar is.

 

Terwijl de köftes in de oven staan maak je het sausje..

  • Snijd de knoflook zo fijn mogelijk, anders komen er stukjes in het sausje. Meng de yoghurt met de mayonaise, de honing, tahin, knoflook en het water en breng het op smaak met peper en zout. Het ziet er nu misschien nog wat dun uit maar het komt goed want hoe langer het staat, hoe dikker het word. Zet het sausje in de koelkast tot het moment van serveren. Snijd vast de olijfjes in dunne ringetjes en hak daarna de achtergebleven peterselie grof. Mocht je de köfte ovenschotel als volledige maaltijd eten, kook dan de bulgur zoals op de verpakking aangegeven staat.
  • Wanneer de köftes gaar zijn verdeel je er wat tahini saus over, serveer de rest ernaast. Strooi de olijfjes en peterselie er als laatst over en serveer de bulgur ernaast, eet smakelijk!

 

 

2 thoughts on “Köfte met aubergine en een tahini sausje

    1. Bedankt! Super leuk van je blog te koken, er waren zóveel lekkere gerechten! Ik heb ook nog even getwijfeld tussen de gevulde champignons of de tonijnkoekjes maar de köfte was zeker geen slechte keuze!:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *