Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Koffie panna cotta met koffiekoekjes en walnoot

Koffie panna cotta met koffiekoekjes en gekarameliseerde walnoot is een heel lekker dessert. Het ziet er super fancy uit maar als je alle stappen van dit recept volgt kan het niet misgaan. Ik maakte dit dessert met de koffiebonen die ik een tijd geleden ontving in de Foodybox, de bonen zijn afkomstig van de webshop van koffievoordeel.nl. Ik heb geen koffieapparaat waar koffiebonen in gaan maar je kunt wel lekkere dingen bakken met koffiebonen, de rest van de bonen heeft bas meegenomen naar z’n werk omdat ze daar voor het personeel gebruikt konden worden. Panna cotta komt uit Italië en betekend eigenlijk gekookte room, het is altijd een basis van room, suiker en gelatine. Súper lekker, eerder maakte ik al een panna cotta met vanille en bosbes, check die oude foto vooral eens haha.

Wanneer je geen vormpjes hebt kun je de koffie panna cotta ook in een glas serveren, het recept moet dan wel een klein beetje aangepast worden. Je hoeft de glaasjes dan niet in te sprayen met bakspray en om de koekbodem aan de onderkant van het glas te krijgen doe je dit als eerste in het glas, niet zoals in dit recept beschreven pas wanneer de vulling er al in zit. Ik gebruikte wat kleine blaadjes basilicum als garnering, wat plakjes druif en eetbare bloemetjes maar je kunt dit natuurlijk helemaal naar eigen smaak aanpassen. Wat chocolade koffieboontjes zullen er ook erg leuk bij staan. Ik kocht een plant met eetbare bloemetjes in een tuincentrum maar als je hier niet aankunt komen kan je het ook weglaten, zorg dan voor wat mooi gekleurd fruit als een framboos of bosbes. 

koffie panna cotta

koffie panna cotta

Toetjes& andere zoetjes
Aantal: 6

Dit heb je nodig:

Voor de koffie panna cotta:

  • 3 el boter
  • bakspray
  • half pak koffiekoekjes
  • 500 ml slagroom
  • 50 g koffiebonen
  • 100 g suiker
  • 4 blaadjes gelatine

En verder:

  • 100 g suiker
  • handje walnoten
  • 5 losse koffiekoekjes
  • kleine blaadjes munt en/of basilicum
  • eetbare bloemen
  • druiven of ander klein fruit

 

Zo maak je het:

  1. Week de gelatineblaadjes in een bakje met voldoende water, zorg dat de blaadjes goed onder staan. Zet een steelpan op laag vuur met de slagroom, suiker en koffiebonen. Laat de room 20 minuten oplaag vuur trekken zodat er een lekkere koffiesmaak aan de room komt. Proef na de 20 minuten even of je de smaak sterk genoeg vind, als het sterker mag laat je het nog wat langer op het vuur staan. Breng de room hierna aan de kook en zeef dan de koffiebonen eruit. Los de gelatine op in het roommengsel.
  2. Spuit een vorm in met bakspray (wanneer je het in bakjes opdient is dit niet nodig) en vul ze met de panna cotta mix. Zet het in de koelkast en maak ondertussen de bodem. Hak hiervoor de koekjes fijn, smelt de boter en meng het in een keukenmachine tot een mengsel. Heb je geen keukenmachine? Hak de koekjes dan heel fijn en meng de boter erdoor. Als de panna cotta’s een beetje beginnen op te stijven haal je de vorm uit de koelkast. Leg de bodem op de panna cotta, druk het zachtjes aan en zet het een paar uur in de koeling om goed op te stijven.
  3. Ondertussen maken we de laatste dingen af. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel de walnoten hierover. Verwarm de suiker op laag vuur in een pan met een dikke bodem. Laat de suiker zachtjes smelten en roer er niet in, dan krijg je klontjes. Wanneer de suiker gesmolten is verdeel je dit over de walnoten, pas op want dit is heel heet! Laat het afkoelen en breek het daarna in stukjes. Hak de losse koffiekoekjes in stukjes.
  4. Na minimaal 5 uur: Haal de panna cotta’s voorzichtig uit de vormpjes. Mocht de koek een beetje brokkelen, leg het dan gewoon onder de panna cotta. Zet de panna cotta’s in het midden van een bord. Maak langs de panna cotta een lijntje met de losse koekjes en verdeel hier wat bloemetjes, kruiden en druiven over. Leg wat gekarameliseerde walnoten over de koekjes en op de koffie panna cotta, eet smakelijk!

koffie panna cotta

koffie panna cotta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *