Blog favs, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Koken van een ander, Recepten, Snacks, Toetjes& andere zoetjes

Klassieke appeltaart en een nieuwe rubriek

Klassieke appeltaart is toch wel een begrip in Nederland, vind je niet?! Iedereen houd van dat heerlijke, warme taartje die geweldig samen gaat met een flinke schep slagroom. Ik gebruikte het recept van Ellen van de blog ‘Made by Ellen’ en hierbij verklap ik al een klein beetje de nieuwe rubriek, dit is namelijk de nieuwe rubriek van mijn Blog Favorieten! Er zijn anno 2018 zoveel (food)blogs, je ziet door de bomen het bos niet meer.

Ik doe maandelijks mee met de foodblogswap (daar maakte ik eerder deze appeltaart 2.0 voor) waarbij je van een andere blog kookt. Super leuk om zo andere blogs te leren kennen en ze in het zonnetje te zetten maar soms hoop ik zo van een bepaald account te mogen koken maar gebeurd dit niet haha. In mijn ‘Blog favs’ zal ik maandelijks een blog uitzoeken en hier een recept van uitkiezen die ik met mijn eigen twist plaats. Ik heb er super veel zin in om dit bij te houden, er zijn zóveel leuke blogs die je waarschijnlijk nog niet kent!

Ik heb Ellen een paar jaar geleden ontmoet tijdens een persevent in het restaurant van Jamie Oliver en laatst waren we allebei uitgenodigd voor een workshop bij Soigné. Ellen behoort tot de groep ‘bekende foodbloggers’ maar écht, ze is super aardig. Niks geen grootheidswaanzin, ik bewonder haar juist om haar huiselijke stijl en dat ze zo lekker gewoon is gebleven. 😉 Ik volg haar blog al jaren en daarom trap ik mijn blog favs rubriek af met de ouderwetse appeltaart van Ellen, juist om te laten zien dat het allemaal niet super uitgebreid hoeft om iets heel lekkers op tafel te zetten!

Ik veranderde niet zo veel, een paar kleine aanpassingen in de hoeveelheden, paneermeel op de bodem zodat dit het vocht van de appels opneemt en een beetje vanille door het deeg. De appeltaart blijft afgedekt in de koelkast zo’n 4/5 dagen lekker knapperig en vers al is de verleiding tot zo’n lekker stuk taart waarschijnlijk zo groot dat het dit niet zal halen! 🙂

 

klassieke appeltaart

klassieke appeltaart

klassieke appeltaart

Toetjes, taart& andere zoetjes
Aantal: 8 punten

 

Dit heb je nodig:

  • 400 gram bloem, gezeefd + 1 el extra
  • 175 gram zachte boter
  • 150 gram suiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • snufje zout
  • 1 el paneermeel
  • mespuntje gemalen vanillepoeder of 1 vanillestokje
  • bakspray
  • slagroom om erbij te serveren

De appelvulling:

  • 100 gram gele rozijnen
  • 1 kg appels
  • 2 el citroensap (vers of uit flesje)
  • 70 gram suiker
  • 1 el kaneel

Zo maak je het:

Eerst maak je het deeg en de vulling:
  • Vul een bakje met heet water en wel de rozijnen 10 minuten zodat ze wat zachter worden. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd alle appels in grove blokjes. Doe de appelblokjes in een grote kom en besprenkel ze met de citroensap. Laat de rozijnen uitlekken, snijd ze in grove stukjes en meng het samen met de suiker en de kaneel door de appelblokjes. De vulling is nu klaar, doe het in een zeef of vergiet en laat het wat uitlekken, zo blijft de appeltaartbodem lekker knapperig.
  • Roer in een keukenmachine de boter zacht en wat luchtig. Hoe witter de boter er uit gaat zien, hoe beter. Voeg de suiker toe en roer het door, kluts ontussen het ei los in een klein bakje. Voeg het bloem en driekwart van het ei toe aan het deeg en mix het tot je een mooi, samenhangend deeg hebt. Mocht je geen keukenmachine hebben kun je dit deeg natuurlijk ook met de hand kneden.
Zo, nu kunnen we de taart afmaken..
  1. Bekleed een taartvorm (ik gebruikte 28 cm doorsnee) op de bodem met bakpapier en spray de ring in met bakspray. Bekleed de vorm met driekwart van het deeg; verdeel steeds met de hand wat deeg over de bodem en op de randen en druk alles daarna goed aan. Verdeel het paneermeel over het deeg en verdeel hierna het appelmengsel (zonder vrijgekomen vocht) over het deeg.
  2. Met het laatste deel deeg maken we het raster voor op de klassieke appeltaart. Je kunt rolletjes draaien met de hand maar er is een slimme manier waardoor je geen last hebt van bloem door je hele keuken. Pak hiervoor 2 bakpapiertjes en doe het deeg hiertussen. Bestrooi het aan beide kanten met de eetlepel bloem en leg de bakpapiertjes op elkaar, het deeg zit hier dus tussen. Rol met een deegroller het deeg dun en plat (je rolt dus over het bakpapier) en haal hierna het bovenste vel eraf. Snijd het deeg in stroken en leg ze kruislings over de appeltaart. Als je nog genoeg deeg over hebt kunt je nog een rand deeg maken.
  3. Bestrijk met een kwastje de reepjes en de rand met het laatste beetje ei. Zet de appeltaart 1 tot 1,5 uur in de oven, de korsten moesten goed droog en goudbruin zijn. Laat de klassieke appeltaart een beetje afkoelen voor je de springvorm verwijderd en serveer de klassieke appeltaart met slagroom. Eet smakelijk! 🙂

klassieke appeltaart

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *