Bijgerechten, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Hoofdgerechten zonder vlees, Recepten

Kimchi, Koreaans ingelegde groenten DIY

Kimchi is een Koreaans bijgerecht. In feite is kimchi een gefermenteerde groente, net zoals wij hier in Holland zuurkool als gefermenteerde groente kennen. Ik vind kimchi écht onwijs lekker. Op werk hebben we eens een ander recept voor kimchi gemaakt met een broodje pulled chicken en sindsdien krijg ik kimchi niet meer uit mijn hoofd. Het is wel heftig, er gaat flink wat rauwe knoflook en gember doorheen dus de dosering is wel belangrijk. Misschien niet zo’n geschikt gerecht om te eten voordat je op date gaat, verder is ‘ie perfect. 😉 Gefermenteerde groentes zijn erg gezond (Weten waarom? Lees dan dit even.) maar de knoflook en de gember geven je nog net even die gezondheidsboost. Eet kimchi met rijst, op je broodje, door een salade, met wat kip of gewoon als snack met wat plakjes komkommer erdoor, het is een blijvertje. 

Bijgerecht, Hoofdgerecht zonder vlees
Aantal: 1 flinke bak

Dit heb je nodig:

  • 1 Chinese kool
  • 2 rode uien
  • 150 g zout
  • 6 tenen knoflook
  • 4 cm gember
  • 200 g witte wijnazijn
  • 2 el oestersaus
  • 2 el sojasaus
  • 2 el suiker
  • 2 el gerookt paprikapoeder
  • ½ el chilipoeder

Zo maak je het:

  1. Snijd de Chinese kool in vieren, verwijder de kern en snijd de kool in grove stukken. Maak de uien schoon en snijd ze in halve ringen. Breng 1,5 l water aan de kook en los het zout hierin op. Verdeel de Chinese kool en de uien over 1 of 2 kommen en giet het water erover. Laat het een halfuur staan en roer tussendoor af en toe zodat alle kool goed onder het water heeft gestaan. Giet na het halfuur de groentes af, spoel het koud en laat het uitlekken.
  2. Maak de teentjes knoflook schoon en doe ze in een keukenmachine. Snijd de gember in plakjes. Doe de gember en de azijn bij de knoflook en maal het alvast fijn. Voeg hierna de oestersaus, de sojasaus, de suiker, paprikapoeder en het chilipoeder toe. Maal alles fijn tot een pasta.
  3. Meng de groentes met de marinade pasta. Doe het goed afsluitbare bak (anders ruikt je hele koelkast hiernaar haha) en laat het minstens 5 uur marineren. Hoe langer je het laat marineren, hoe sterker de smaken worden. Je kunt de kimchi ongeveer 1 week bewaren (langer als je de pot steriliseert) maar proef wel altijd even van tevoren of het nog lekker smaakt.

kimchi

2 thoughts on “Kimchi, Koreaans ingelegde groenten DIY

  1. Hoi Roos!
    Lijkt me heel lekker, alleen kan het ook met minder zout gemaakt worden? 150 gram is wel heel veel.
    Groetjes
    Onnita (nicht van je vader ;-))

    1. Hoihoi Onnita!
      Het zout zit vooral in het recept om de groentes in korte tijd te zouten maar ook om wat vocht te onttrekken en het te fermenteren (hierdoor word het langer houdbaar). Omdat het daarna word afgespoeld smaakt het wel zout maar niet heel zout, na de marinade proefde ik er eigenlijk vrij weinig van terug. Je kunt vast wat minder zout gebruiken, misschien is het dan alleen wat minder lang houdbaar maar het is super lekker. Zo lang zal het dus niet blijven staan! 😉

      Fijne dag nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *