Bijgerechten, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Hoofdgerechten zonder vlees, Recepten

DIY; Kaasfondue

Eten is emotie word vaak gezegd. Ik wist nooit echt wat ik me hierbij voor moest stellen. Wanneer ik een gerecht in een restaurant voor me krijg zie ik of ik het mooi vind of niet, ik zie hier eigenlijk geen emotie in, hoe moet ik nou weten wat die kok hierbij dacht? Wel geloof ik dat eten herinneringen op kan roepen. Dat het niet zozeer over het eten zelf gaat maar dat je terugdenkt aan wanneer je dat at, met welke personen je was, dat soort dingen. Kaasfondue is voor mij een herinnering van mijn vader. Mijn ouders waren al vroeg gescheiden en wanneer ik met mijn broertje bij mijn vader kwam mochten we om ste beurt kiezen wat we wouden eten. Met de feestdagen was dat standaard kaasfondue. De geur en de smaak zijn me zo bijgebleven, zelfs nu mijn vader helaas vandaag al 4 jaar overleden is weet ik die geur nog alsof het gisteren was. Ik koester die geur, het zal ook nooit meer zo smaken of ruiken als toen. Het wedstrijdje ‘wie het eerst wat in de kaas laat vallen moet de afwas doen’.. De herinnering, die toch ook gemis met zich meebrengt, is me erg dierbaar. Ik hoop dat ik dat gevoel bij me zal houden tot mijn hart er ook ooit over 100 jaar mee stopt. Misschien was het wel helemaal niet zo onwijs lekker maar was het gewoon de sfeer eromheen die het zo speciaal maakte.. Ik weet het niet, ik wil het niet eens proberen te overtreffen..

kaasfondue
Ter ere van mijn vader.. ”Niemand ziet de tranen, niemand voelt de pijn.. Voor altijd van je blijven houden, alleen niet meer samen zijn.” <3

Kaasfonduen is iets wat je eigenlijk niet dagelijks doet, vooral op feestdagen, met pasen bijvoorbeeld! Je maakt een kaasfondue- basis en kan erin dopen en erbij eten wat te wilt. Mijn moeder kocht een fonduepan van Boska, het merk waar ik eerder over scheef vanwege de boterset.  Een kaasfondueset bestaat uit een pan, een houder waar je de pan opzet en een onderstel wat de brander is. Lees wanneer je een fondueset koopt eerste even de handleiding, maar in principe giet je wat brandspiritus in de brander, deze steek je aan en dit plaats je onder de kaasfonduepan. De vlam houd de kaasmassa warm. Aan de brander zit een schuifje die je open of dicht kunt draaien, hiermee word de vlam groter of kleiner.

kaasfonduen pan feestdagen

Het recept voor de kaasmassa:

Vegetarisch hoofdgerecht, Do It Yourself, Bijgerecht

Aantal personen: 4

Dit heb je nodig:

  • 4 dl droge witte wijn
  • 300 g Emmentaler kaas (geraspt)
  • 300 g Gruyere kaas (geraspt)
  • 3 tl kirsch
  • 4 g maizena
  • 2 teentjes knoflook
  • nootmuskaat en peper

Zo maak je het:

1. Breng de wijn zachtjes aan de kook en strooi de kaas en langzaam bij. Roer tot alles is opgelost maar laat het niet koken. Roer in een klein kommetje de maizena door de kirsch en bind de fondue hiermee. Laat het nu heel even koken, als je het nog te dun vind kun je nog wat maizena toevoegen, je moet dit alleen altijd eerst even mengen met nog wat kirsch of water. Breng het op smaak met peper en nootmuskaat.
2. Wrijf de fonduepan in met de teentjes knoflook. Wanneer je een sterke knoflooksmaak aan je kaasfondue wilt kun je de teentjes erin laten, ik wreef alleen de fonduepan ermee in. Giet het kaasmengsel in de pan en plaats het op de fonduepanhouder met een brandende brander eronder. Eten maar!! Dip dingen erin en eet er lekkere dingetjes bij, maak het zo gek als je zelf wilt! 🙂

Dingen die je in de kaas kunt dippen of erbij kunt eten:

  • Voorgekookte krieltjes
  • Cherrytomaatjes
  • Nachochips
  • Stokbrood
  • Salami
  • Stukjes wortel
  • Paprika
  • Radijs
  • Prei
  • Olijven
  • Komkommer
  • Kruidenboter
  • Salades

Dit zijn een aantal voorbeelden die wij er zelf bij hebben gegeten, doe vooral wat je zelf lekker vind. 

kaasfonduen pan feestdagen
Een fonduebrander, giet wat brandspiritus in het midden bij de gaatjes en steek het aan

1 thought on “DIY; Kaasfondue

  1. Prachtig geschreven lieverd!
    Ik zie jullie in gedachten zitten en hoor de vrolijke lach van je vader.
    Hij was een bijzonder mens …
    Dat heb jij van hem … bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *