DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Recepten

IJskoffie met kardemom en sinaasappel

 In de zomer foodiebox die ik ontving van Kroon op het Werk zaten koffiebonen, gemalen koffiebonen en ook een cocktailshaker van Simon Levelt. Superleuk maar alleen had ik geen flauw idee hoe ik hier een leuke ijskoffie mee moest maken want ik had dit nog nooit gedaan. Gelukkig zat er een boekje bij met wat info over koffie zetten. Ik werk in een koffiebar en vind het allemaal erg interessant, ik bak er alleen nog niks van.. Zo legde mijn moeder me uit hoe een filterkoffie werkt, ik had geen flauw idee haha! Nadat ik een filter bij de Blokker had gekocht ging ik aan de slag. Ik wou een spannende ijskoffie maken want karamel en hazelnoot kennen we nou wel.

Na lang nadenken over specerijen werd het kardemom. Terwijl ik de siroop had opgezet voegde ik de smaken van vanille en sinaasappel toe, dit leek me een mooie combinatie. Nadat de eerste pogingen mislukten met opschuimen en het koffieprut en melk overal zat ik uiteindelijk toch lekker op het balkon te chillen met mijn originele ijskoffie. 🙂

Drankjes
Aantal:2 pers

Dit heb je nodig:

  • 500 ml water
  • 25 g gemalen koffiebonen
  • 100 g water
  • 100 g honing
  • 10 kardemom peulen
  • mespuntje bourbon vanille
  • 250 ml melk
  • halve sinaasappel, het sap

Zo maak je het:

   1. Doe de 100 ml water met de honing en ook de vanille in een steelpannetje. Vijzel de kardemompeulen een beetje kapot tot de ‘balletjes’ die erin zitten, eruit komen. Voeg deze toe aan het siroopje en laat op laag vuur de smaken zo’n 10 minuten doortrekken.
   2. Zet de filter op een groot glas of op een maatbeker en zorg in ieder geval dat het niet gaat overstromen. Zet daarna een papieren filtertje in je plastic filter. Kook de 500 ml water, doe de gemalen koffie in het papieren filter en giet het water en langzaam doorheen. Als het goed is druppelt de koffie nu door.
   3. Zeef de siroop en giet het in een bakje. Blend de koffie met de melk door elkaar. Dit kan met een blender, een cocktailshaker of gewoon met een garde. Pers de halve sinaasappel uit en nu begint het leukste; proeven! Voeg naar smaak sinaasappelsap en siroop toe. Serveer het in een hoog glas en eventueel nog met wat ijsklontjes.

 

ijskoffie

1 thought on “IJskoffie met kardemom en sinaasappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *