Keukentechnieken, Koksopleiding, Kokspraat

Horeca apparatuur bij jou thuis, welke heb jij?

Welk horeca apparatuur gebruik jij thuis? Vast wel een paar! In de professionele keukens worden apparaten ingezet om het werk wat makkelijker te maken en sneller te laten voorlopen, tijd is immers geld. In de loop van de jaren zijn de professionele apparaten stiekem de thuiskeukens ingeslopen en zijn er hele toffe trends op het gebied van keuken apparatuur. Ik heb hieronder wat apparaten uitgelicht die veelal in professionele keuken gebruikt worden maar thuis ook heel mooi staan.

 

Vaatwasser

De vaatwasser is misschien wel 1 van de bekendste horeca apparatuur. Tegenwoordig spreek ik amper nog mensen zonder afwasmachine in huis. Thuis heb ik ‘m niet en doe ik alles met de hand maar stiekem droom ik er wel van in het volgende huis een vaatwasser te hebben haha. Niet eens zozeer om het feit dat je de afwas niet meer hoeft te doen want het inladen/uitladen, opruimen en vooraf voorspoelen is denk ik niet eens zoveel tijdbesparender. Het meest verlang ik ernaar dat alle vaat meteen ‘opgeruimd’ staat in de vaatwasser en niet meer op het aanrecht staat. In de professionele keuken staat een veel grotere versie dan die je thuis hebt maar het werkt bijna hetzelfde.

Pizza oven

De pizza oven is toch echt wel een ‘tuin goal’ voor mij. Zo’n mooie oven waarin je je pizza bakt terwijl je in de tuin geniet, hoe fijn is dat?! Het kan dan wel niet binnen staan zoals in pizzaria’s wel het geval is, toch staat het prachtig buiten en geeft het je tuin een luxe, profesioneel tintje.

 

Juicer

De juicer komen we tegenwoordig in veel huishoudens tegen. Lekker verse sapjes om de ochtend meteen gezond te beginnen of om ’s avonds een lekkere cocktail mee te mixen. Zelf heb ik een juicer maar omdat het keukenapparaat die ik daarna kocht ook kan juicen gebruik ik de losse juicer niet veel meer.

horeca
Dit verse sapje van appel, peer en bleekselderij maakte ik thuis met mijn juicer. Heerlijk verfrissend op een warme dag!

Blender

De blender is het broertje van de juicer. Zoals je bij de juicer het product uitperst, blend je het in de blender. Voor een dikkere smoothie, een gebonden soep of een sausje gebruik je de blender. De blender is inmiddels een ‘normaal’ apparaat in de keuken maar ook in de horeca word dit veel gebruikt. Het scheelt een hoop tijd en tijd is immers geld haha! De tijd dat een blender erover doet is niet vergelijken met wanneer je het zelf moet hakken en met sommige producten is dit onmogelijk. Kan jij je voorstellen hoe je een soepje pureert zonder staafmixer of blender? Wat maken apparaten ons leven makkelijk. 🙂

Planeetmenger

De planeetmenger is mijn trots in de keuken thuis. Met een garde, deeghaak en de vlinderhaak kan ik vrijwel alles opkloppen of kneden zonder m’n handen er aan vuil te maken. 😉 Een geweldig apparaat voor de kok die thuis snel wil koken of gewoon geen zin heeft het zware werk te doen. In de horeca is dit apparaat je beste vriend, helemaal als het gaat om kilo’s koekdeeg, pastadeeg of slagroom dat gekneed en geklopt moet worden.

horeca
De planeetmenger is tegenwoordig in alle kleuren verkrijgbaar. Ik heb een rode maar deze pastel roze vind ik ook heel leuk!

Sous Vide apparaat

Een sous vide apparaat word al iets bekender voor de thuiskoks die het wat luxer willen aanpakken maar de meeste mensen zullen geen flauw idee hebben wat ‘sous vide’ inhoud. Met een sous vide bereiding gaar je een product onder water op een constante, meestal lage temperatuur. Je sealt het product in plastic met eventueel wat extra smaakstoffen als kruiden of specerijen en laat het zakje in het bad dompelen. Ook kun je bijvoorbeeld een eitje heel zacht sous vide garen zodat de eidooier perfect zacht blijft. Ook kun je het niet sealen en langzaam garen in een bouillon, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt een sous vide apparaat als bak kopen waar je het product in doet maar je hebt ook een variant in een staafvorm. Dit is een soort thermometer die je in je eigen pan kunt doen en het water dan op gelijke temperatuur houd.

Grillplaat

Heb jij thuis een grillplaat? Een grillplaat of grillpan heeft hetzelfde effect, je roostert producten net als op je barbeque waardoor het een mooie grillstreep krijgt en een geroosterde smaak. Grillen is een vetarme bereiding omdat je maar een druppeltje olie nodig hebt.

horeca
Ik heb thuis geen grillplaat maar een panini grill. Dit geeft hetzelfde effect van het geroosterde streepje

Koffiemachine

Als laatste nog de koffiemachine, een trend die de laatste jaren enorm uitbreid. Grote koffieapparaten, melkopschuimers en pistons zijn tegenwoordig niks bijzonders meer voor onze koffieliefhebbers. In horeca vinden we grote koffieapparaten maar ook zijn er steeds meer kleine versies van gemaakt voor thuisgebruik. Zelf drink ik thuis geen koffie en bas vind een simpel apparaat prima maar mocht je een mooie grote keuken hebben vind ik zo’n apparaat wel heel mooi en luxe staan en een goed bakje koffie is ook niet mis toch? 🙂

 

Deze post is gemaakt in samenwerking met Maxima Kitchen Equipment maar bevat hoe dan ook 100 % mijn eerlijke mening. 

horeca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *