Bijgerechten, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Foodblogswap, Recepten

Hasselback aardappel (Foodblogswap nov ’14)

Zo’n beetje elke foodblogger heeft de hasselback aardappel allaaaang gemaakt, ik had het dus nog nooit gedaan. Toen ik de blog van www.foodquotes.nl aangewezen kreeg om iets van te koken voor de Foodblogswap besloot ik dit ook eens te gaan maken. De blog is van Simone die eet volgens de regels van paleo en veel glutenvrije, suiker- en lactosevrije recepten maakt. Een leuke blog met mooie foto’s, zeker eens een het bekijken waard! Een hasselback aardappel is een soort waaier, de buitenkant is lekker knapperig en vanbinnen heb je de zachte aardappel. Het komt aan zijn naam doordat het restaurant waar het voor het eerst geserveerd werd ‘Hasselbacken’ heet, dit ligt in Zweden. Je kunt het kruiden zoals je zelf lekker vind.

hasselback aardappel recept

Bijgerecht, Do It Yourself
Aantal personen: recept voor 2 twee personen

Dit heb je nodig:

  • flinke scheut olie
  • 6 kleine (vastkokende) aardappels
  • tijm (vers of gedroogd)
  • rozemarijn (vers of gedroogd)
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • 3 tenen knoflook

Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de aardappels goed, je eet de schil ook op dus je hebt geen zin in aarde tussen je tanden. Snijd de aardappels heel dun in (0,5 cm ong). Je snijd ze niet helemaal door, anders valt het uit elkaar. Pel de knoflook en snijd het in dunne plakjes en steek de plakjes in de aardappels. Als je een het bovenste stukje van de knoflookteentjes er een beetje uit laat steken kun je ze er ook weer gemakkelijk uithalen, dit voorkomt dat je een heel plakje in je mond krijgt. Smeer de aardappels in met flink wat olie en strooi er wat tijm en rozemarijn over.
2. Zet de aardappels in de oven. Hoelang dit duurt ligt maar net aan de grootte van je aardappels. Hou rekening met 30 min. en kijk hierna elke 10 minuten even of ze al gaar zijn, bij mij duurde het ca. 50 minuten. Haal de knoflookplakjes eruit en serveer de aardappels met wat groentes en wat vlees of vis. Ik maakte hier een lekkere salade met tonijnballetjes en mango bij, het recept hiervan komt nog online.

TipsenTrucs van eten met roos
Er zijn een paar hulpmiddeltjes om de aardappels diep in te snijden zonder ze helemaal door te snijden. Je kunt een sateprikker door de aardappel steken tot hoever je de aardappel ingesneden wilt hebben, je voelt dan wanneer je bij de prikker bent. Ook kun je de aardappel tussen 2 snijplanken klemmen en zo insnijden. Door de snijplanken kan je niet doorsnijden tot het eind. Ik heb allebei de manieren uitgeprobeerd, maar vond het toch het handigste gewoon voorzichtig zelf in te snijden. Als je nou toch een klein plakje los snijd, laat het dan gewoon zitten, de wereld zal er niet door vergaan.. 😉

hasselback aardappel recept

1 thought on “Hasselback aardappel (Foodblogswap nov ’14)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *