Bijgerechten, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten met vlees, Recepten

Groentestoof met kikkererwten en spekjes

Groentestoof met kikkererwten en spekjes was het eerste gerecht dat ik in mijn gloednieuwe Le Creuset braadpan maakte. Kitchen goals hier haha, ik heb áltijd al zo’n pan gewild en nu straalt ‘ie op mijn fornuis. Buiten de mooie pan om was dit een waanzinnig lekker stoofgerecht geworden! Ik gebruikte voor deze groentestoof allerlei groentes die ik lekker vind, wat een ontzettende smaakexplosie was dit. Hmmm!

Je bent van tevoren wel eventjes bezig met alle groentes te snijden maar onder het genot van een lekker muziekje vind ik dit juist altijd wel leuk. Wanneer de groentestoof langzaam stooft hoef je alleen nog af en toe te roeren, het valt dus best mee hoeveel werk je hieraan hebt. Ik serveerde er wat lekker robuust stokbrood bij maar je kan er ook voor kiezen er wat rijst, aardappeltjes of als gerecht op zichzelf te serveren. Deze groentestoof heeft een mooi kleurenpalet door alle groentes, veel lekkere smaken en daarnaast een lekkere zoute ‘kick’ van de spekjes.

Dit heb je nodig:

  • 500 g kikkererwten uit blik (bewaar het vocht!)
  • 700 g tomatenblokjes uit pak
  • 70 g tomatenpuree
  • 3 paprika’s
  • 3 tomaten
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • half plantje basilicum
  • 1 grote el Provençaalse kruiden
  • 300 g spekblokjes
  • peper en zout
  • zonnebloemolie
  • afbak stokbrood om erbij te serveren

Zo maak je het:

  • Maak de teentjes knoflook en de uien schoon en snipper de ui, hak daarna de knoflook fijn. Was de paprika, tomaat, courgette en de aubergine en snijd alles in grove stukjes.
  • Bak de spekjes, de ui en ook de knoflook in een scheut zonnebloemolie tot de spekjes haast uitgebakken zijn. Voeg alle stukjes groenten toe en bak alles op middelhoog vuur zo’n 5 minuten tot het rondom aangezet is. Doe er eventueel nog een klein beetje olie bij als het vast gaat plakken aan de pan.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak het hierna 2 minuutjes mee. Voeg vervolgens de kikkererwten met vocht en de tomatenblokjes uit pak toe. Doe als laatste de Provençaalse kruiden bij het geheel, zet het vuur laag en laat het een halfuurtje langzaam garen, het mag een beetje pruttelen, roer af en toe. Bak ondertussen het stokbroodje af en snijd het in stukken.
  • Scheur de blaadjes basilicum iets kleiner en doe ze daarna bij de groentestoof. Roer alles voorzichtig door elkaar en breng het geheel eventueel op smaak met peper en zout. Serveer de groentestoof met de stokbrood, eet smakelijk!
groentestoof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *