Bijgerechten, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten zonder vlees, Ontbijt, Recepten, Voorgerechtjes

Groene Shakshuka met groentes, feta en boterbonen

Groene shakshuka is een verfrissende variant op de traditionele shakshuka met paprika, tomaat en ei. Eerder maakte ik al deze shakshuka met venkel en toen ik groene asperges kocht maar even niet wist wat ik ermee wou doen bedacht ik deze versie. Zo’n mooi product wou ik goed tot z’n recht laten komen en volgens mij is dat gelukt, wat een lekker gerecht zeg! Of je dit nou als ontbijt, brunch of avondeten eet.. Het maakt eigenlijk niks uit, het blijft even fantastisch. De feta geeft de groene shakshuka net even wat extra pit door het zoute smaakje. Ik vind eiergerechten zo lekker, je kunt me wakker maken voor eggs benedict maar ook van een simpel goed gebakken eitje word ik al heel gelukkig!  

groene shakshuka groene shakshuka

Ontbijt, Lunch, Hoofdgerecht
Aantal personen: 4 pers avondmaaltijd

Dit heb je nodig:

  • 1 bos (350 g) groene asperges
  • 200 g sugar snaps
  • 300 g spinazie
  • 1 courgette
  • ½ bosje bladselderij
  • 2 blikjes (samen 800 g) boterbonen
  • 6 eieren, maat S
  • 200 g feta
  • 4 tenen knoflook
  • 2 grote witte uien
  • zonnebloemolie
  • peper en zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl chilipoeder

 

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet een grote pan water op en breng het aan de kook. Maak de uien en ook de teentjes knoflook schoon. Hak de teentjes knoflook fijn en snijd daarna de uien in halve ringen. Snijd de bladselderij heel fijn. Verhit een scheutje zonnebloem olie in een grote wokpan en fruit de knoflook en de ui aan tot het gaat kleuren. Doe de paprikapoeder, gemberpoeder en het chilipoeder erbij en bak het 2 minuten mee. Voeg de bladselderij toe en voeg daarna de spinazie beetje bij beetje toe tot het geslonken is en zet hierna het vuur uit. Giet de blikjes bonen af, spoel ze met koud water en laat ze uitlekken en roer ze door de spinazie.
  • Snijd 2 cm van de onderkant van de groene asperges eraf. Kookt het water in de pan? Blancheer de asperges 4 minuten, pak een schuimspaan of spatel en vis hiermee de asperges eruit, spoel ze hierna koud. Blancheer in dezelfde pan de sugar snaps 4 minuten, spoel ook deze hierna koud maar bewaar weer het kookvocht. Maak met een spirelli apparaatje slierten van de courgette. Heb je dit niet? Snijd het dan gewoon in dunne plakjes. Blancheer de courgette 15 seconde in het water zodra het weer kookt, spoel ook dit weer koud.

Dan kunnen we de ovenschaal opbouwen..

  • Verdeel het spinazie- bonenmengsel over een ruime ovenschaal. Leg de asperges, sugar snaps en ook de courgettes mooi op de spinazie. Ik draaide met een vork rolletjes van de courgette sliertjes en de sugar snaps en de asperges heb ik er ook over verdeeld. Maak een paar kuiltjes in de groenten en breek de eitjes hierin.
  • Dek de ovenschaal af door er wat zilverfolie overheen te doen, zo voorkom je dat de eitjes straks al te gaar zijn terwijl de rest nog niet goed warm is. Zet de ovenschaal een kwartier in de oven. Haal hierna de folie eraf en zet de groene shakshuka nog eens een kwartier in de oven. Check hierna of de eitjes gestold zijn, geef het anders nog zo’n 10 minuten extra tijd. Als de shakshuka gaar is haal je deze uit de oven. Kruimel alleen nog de feta erover, eet smakelijk!

groene shakshukagroene shakshuka

 

 

 

2 thoughts on “Groene Shakshuka met groentes, feta en boterbonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *