Ontbijt, Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Gezonde ontbijttaart van kwark en fruit

Gezonde ontbijttaart, dat klinkt toch als een feestje?! De ingrediënten lijst lijkt heftig lang maar ik heb het even per laag uitgeschreven. Er gaan steeds ongeveer dezelfde ingrediënten in dus uiteindelijk valt de boodschappenlijst reuze mee. Het duurt best lang om het te maken maar dat komt vooral omdat het laag per laag even moet opstijven. Tussendoor kun je gewoon andere dingen doen; even de afwas wegwerken, de was vouwen of een tijdschrift lezen, over multitasken gesproken haha! Ik vond deze gezonde ontbijttaart super lekker alleen was de taart voor het mooie nog iets te veel ‘gelei’. Dat heb ik in dit recept alvast aangepast, zo is ie net wat zachter van structuur. Ontbijten met deze taart voelt fantastisch, een echte gezonde ‘guilty pleasure’. Ook wanneer je het niet als ontbijt eet is het een toppertje, hmm! Mocht je trouwens écht geen zin hebben zo lang hiermee bezig te zijn dan kan je altijd nog alles door elkaar mengen en er 1 lekkere fruitlaag van maken, dit ziet er alleen wel een stuk gezelliger uit. 

Ontbijt, Toetjes&andere zoetjes
Aantal: 1 springvorm van 18 cm doorsneden, ong 10 puntjes

Dit heb je nodig:

Voor de bodem:

  • 100 ml kokosolie+ 1 el extra
  • 140 g dadels
  • 120 g havermout

Mango laag:

  • 1 mango
  • 0,5 dl water+ wat extra om gelatine in te weken
  • 2 el honing
  • 5 bl gelatine
  • 250 g kwark
  • ½ banaan
  • 1⁄4 avocado

Bosbessen laag:

  • 125 g bosbessen (diepvries)
  • 0,5 dl water+ wat extra om gelatine in te weken
  • 2 el honing
  • 5 bl gelatine
  • 250 g kwark
  • ½ banaan
  • 1⁄4 avocado

Topping laag:

  • 4 passievruchten
  • 1 bl gelatine
  • 0,5 dl water+ wat extra om gelatine in te weken
  • 1 el honing

Zo maak je het:

  1. Begin met de bodem. Snijd de dadels in stukjes. Wel de dadels 20 minuten in heet water, giet het af en knijp het uit. Smelt de kokosolie in een pannetje en meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar in een keukenmachine. Bedek een springvorm met bakpapier en vet de zijkant in met 1 el kokosolie. Bedek de bodem met het dadelmengsel en druk het aan. Laat het een kwartier opstijven in de koelkast. Ondertussen beginnen we met de fruitlagen.
  2. Week 5 blaadjes gelatine in een bakje met koud water. Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit af. Doe het in een pannetje en breng het aan de kook met het water en de honing. Laat het 3 minuutjes koken en zet het vuur uit. Los de geweekte gelatineblaadjes op in het mangomengsel en pureer het geheel met een staafmixer. Laat het iets afkoelen en staafmix dan de banaan en de avocado erdoor. Spatel de kwark erdoor en klaar is de eerste laag. Giet het in de springvorm en laat het in de koelkast opstijven. De volgende laag kan er pas op als de eerste laag wat harder is, anders lopen de lagen in elkaar over.
  3. Wanneer de mango laag goed opgesteven is begin je aan de blauwe bessen laag. Volg stap 2 opnieuw alleen dan met de bessen in plaats van de mango.
  4. Voor de passievruchtenlaag week je als eerste de gelatine in een beetje water. Snijd de passievruchten doormidden en hol ze uit. Doe de passievruchtenpulp samen met de water en de honing in een pannetje op het vuur en breng het aan de kook. Los hier de geweekte gelatine in op, laat het tot warm/lauwwarm afkoelen en giet het als topping over de ontbijttaart. Zet het geheel nog een halve dag in de koeling zonder aan te snijden, zo kan het mooi stevig worden. Je gezonde ontbijttaart is klaar, eet smakelijk!

 

Dit recept is ontwikkeld voor VrouwFit. Dit is zonder enkele vorm van sponsoring, we vinden het gewoon leuk om op deze manier elkaar te versterken. 

gezonde ontbijttaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *