Hotspots, Sorrento, Italië

De geweldige Food Tour door La Masseria, Sorrento

La Masseria is fantastisch. Mocht je ooit op vakantie gaan in Sorrento of in de buurt hiervan, dan hoop ik dat je dit artikel van tevoren leest. Hier móét je als foodie echt heen wanneer je houd van eerlijk, puur en lekker eten. Afgelopen zomer vertoefde Bas en ik 2 weken in het prachtige Sorrento in Italië en wat was het mooi. Prachtig weer, aardige mensen, lekker eten en torenhoge bergen, man man wat hebben we genoten. Lees hier al deel 1 en deel 2 van de blogs die ik maakte met onze vakantiefoto’s. Naast een paar onwijs toeristische excursies te doen (lees: pompeii, de vusuvius en de Amalfische kust bezoeken) deden we ook een food tour door een boerderij die gerund word door rasechte Italianen. Het was fastastisch en beide vonden we dit echt 1 van de hoogtepunten van de vakantie. Als ik eraan terug denk voel ik me weer helemaal gelukkig en hierom besloot ik er een blog over te schrijven. De kans dat je er ooit komt is misschien niet zo groot maar je kunt in ieder geval genieten van een sfeerimpressie van dit leuke uitje!

Met een busje werden we bij ons hotel opgehaald en naar de boerderij gereden. Geef Bas en mij een kaart van een omgeving die we niet kennen en je kunt er vanuit gaan dat we finaal verdwalen haha, wij dachten dat de afstand wel meeviel maar uiteindelijk waren we blij dat we niet zijn gaan lopen, het was nog een halfuur met de auto rijden en om dat nou in dik 30 graden te lopen… Gelukkig regelt de boerderij voor wat extra geld vervoer en hoef je hier niet meer over na te denken.

We komen aan en krijgen een glas verse ijskoude citroenlimonade, zo lekker! Sorrento staat bekend om de echte limoncello citroenen en ik heb in die 2 weken meer producten met citroen gegeten en gedronken dan in het afgelopen jaar geloof ik.. 😉 Hierna kregen we een rondleiding door de boerderij waar ze o.a. vee, olijven, citroenen, abrikozen, kiwi’s, tomaten, kruiden en aardappelen houden en telen! Het was zo leuk, we werden rondgeleid door Euginio maar de hele familie was aanwezig en stuk voor stuk waren ze super vriendelijk!

De groene extra virgin olijven zijn de beste kwaliteit zoals we waarschijnlijk allemaal wel weten. De olie die gemaakt word van hun zwarte olijven is virgin olie, dit is 1 kwaliteits benaming minder dan extra virgin. De olijven worden uit de bomen ‘geklapperd’ met een soort bezem waarna ze in netten vallen en worden uitgezocht. De restverwerking bij La Masseria is ook supergoed, de olijfpitten die ze over houden gebruiken ze om in de open haard te gooien in de winter voor wat extra warmte en van de pulp die overblijft na het maken van de olie word weer compost gemaakt.

Het grootste deel van de boerderij bestaat uit citroenbomen. Met netten die boven de bomen hangen kunnen ze het weer controleren, de netten beschermen de bomen tegen storm en met de netten dicht hebben de bomen meer schaduw. Het proces van het groeien van een citroenboom duurt wel 7 jaar. Citroenbomen kunnen niet uit zichzelf groeien, ze stekken dit in een sinaasappel. We hebben gezien hoe dit werkt en het is een indrukwekkend proces. Eerst laten ze een klein sinaasappelstekje groeien, deze splijten ze in 2 en hier steken ze een citroentakje in. Dit word goed omwikkeld en zo vergroeid de boom tot citroenboom, bizar hé?! Aan elke citroenboom is dit ook te zien, je ziet op de stam nog een bultje van het stekken. Ook de citroenen worden helemaal gebruikt. Een deel van de citroenen word verkocht als goede klasse Sorrento limoncello citroen. Hiervoor snijden ze alle takjes die nog aan de citroenen zitten mooi schuin af zodat de takjes de citroenen niet beschadigen. Een deel van de citroenen word bij La Masseria al geperst en verkocht als citroensap. Van de schillen die ze over houden maken ze limoncello en van het vruchtvlees pulp word marmelade gemaakt. De schillen die weer van de limoncello over zijn worden in de open haard gebruikt. Omdat deze schillen in de alcohol hebben gedrenkt brand het vuur extra goed.

 

La masseria verbouwd kastanjebomen met een slimme reden, het hout van de kastanjebomen gebruiken ze om de constructies van te bouwen. Alles word met de hand geplukt en geoogst en hierbij lopen ze op houten constructies over de bomen, deze constructies worden dus van het kastanjehout gemaakt.

Verder hebben ze een hele grappige geit die vrolijk rondspringt (écht!:), een herdershond van de buren die bij hun rondrent en citroenen eet (ook écht! 🙂 ) en 2 varkens. De varkens zijn hun huisdieren maar tegen kersttijd is het een soort.. Flappie verhaal haha. Vanaf 3 varkens ben je in Sorrento een ‘varkenshouder’ en dit is een hoop extra geld en papierwerk, vandaar dat ze bij La Masseria er maar 2 hebben voor thuisgebruik.

Het was een geweldige rondleiding waarbij ik veel heb geleerd en zoveel mooie producten heb gezien! Hierna gingen we met z’n allen naar een proeflokaal waar we heerlijke huisgemaakte honing, olie, lokale kaas, verse eitjes van hun kippen en limoncello proefde en hierna gingen we aan tafel. Di mama had een fastastische maaltijd klaargemaakt en de zelfgemaakte wijn die erbij geserveerd werd was al even heerlijk. We zouden eigenlijk in het hotel eten maar dit konden we niet weerstaan. Een mooie caprese salade, pasta en limoncello tiramisu, hmm! In een prachtig gebouw met heerlijke authentiek eten en lieve mensen, wat een topdag!! En dat alles voor maar €35,00 pp inclusief het vervoer en een complete maaltijd, ongelofelijk! Het lijkt wel alsof dit een gesponsord bericht is maar ik ben gewoon heel groot fan, bezoek hun site eens voor meer info mocht je in de buurt op vakantie gaan. Heb jij weleens zoiets leuks gedaan of weet jij of ze wellicht ook zoiets in Nederland doen met bepaalde producten? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *