Kokspraat, Reviews

Geproefd: Valderrama olijfolie

Valderrama olijfolie is echt een superlekkere olijfolie. Bij 2 van de 3 restaurants waar ik heb gewerkt gebruikten we deze olie. Hierdoor raakte ik geïnteresseerd in dit merk en ben ik er meer over gaan opzoeken..

Het proces van olijf tot olijfolie duurt maar 45 minuten. Elke boom levert per jaar tussen de 3 en 4 liter olie. De olijven worden niet geperst maar gecentrifugeerd, waardoor het alle vitaminen en anti-oxidanten vast blijft houden en ook een beetje troebel van kleur is. Het productieproces gebeurd op 18 graden. Hoe lager de temperatuur is, hoe beter de kwaliteit van je olie word. De schillen van olijven bevatten tannine, wat ook in de schil van druiven zit. Tannine smaakt bitter. Door het centrifugeren van olie worden de schilletjes er binnen 1 minuut uitgehaald, waardoor er een zachte olie overblijft. Valderrama maakt verschillende soorten olijfoliën;

Arbequina: Een frisse olie met een smaak die wat weg heeft van fruit. Lekker voor door salades, bij witbrood, risotto’s, het glaceren van groenten of bij tropische vruchten. (hier is ook een lichtgerookte versie van)
Hojiblanca olijfolie : Een olie met de smaak van tomaat en rucola. Geschikt voor warme en koude bereidingen. Lekker bij tonijn, vlees, gevulde tomaatjes, salades en zuurdesem brood in te dopen.
Picudo olijfolie : Een volle, bijna naar boter smakende olie. Lekker bij vis-, schaal- en schelpdiergerechten, het afmaken van puree en pasta’s en om vis- en groenten sauzen te monteren. Van deze olijfolie kun je lekkere mayonaises maken door de volle smaak.
Ocal olijfolie : De meest neutrale olie. Lekker om groentes in te glaceren, puree af te maken, over de carpaccio te doen of om in desserts te verwerken.
Cornicabra olijfolie : De heftigste olie, in het begin proef je citrusfruit en daarna een pepertje. Lekker voor het bakken en braden van alle wild en gevogeltegerechten.

Of je nou echt smaken terugproeft van bijv. fruit ligt er maar net aan hoeveel kennis je van olijfolie hebt en hoe geinteresseerd je er in bent. Of dit nou proeft of niet, de smaak van olie is echt veel lekkerder. De bedrijven waar ik heb gewerkt gebruiken de Hojiblanca olie om o.a. salades mee aan te maken of producten net even wat extra smaak te geven. Het is niet in ‘normale’ supermarkten te koop, maar in bijv. groothandels als de Sligro wel. Het is wel een stuk prijziger als een goedkope van de supermarkt, maar de kwaliteit is dan ook veel beter. Valderrama werkt samen met verschillende sterrenzaken en topchefs. De chef’s delen hun recepten met Valderrama olijfolie op www.receptenvantopchefs.nl.

 

verderrama olie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *