Brood, Hoofdgerechten zonder vlees, Recepten

Falafel (Foodblogswap juli ’14)

Voor het eerst doe ik mee aan de Foodblogswap! Geen idee wat het is? De Swap is bedacht voor en door foodbloggers. Wie mee wilt doen meld zich aan, dan worden alle blog met elkaar gehusseld en krijg je een willekeurige blog aangewezen. Van deze blog maak je een recept na, alleen dan met je eigen draai. Ik kreeg de blog www.duizenden1dag.blogspot.nl toegewezen. De blog van Martine had een hele lijst met lekkere recepten.

Ik heb lang zitten lezen in de verschillende recepten en besloot de falafel te maken. Mijn eigen draai hieraan was om doperwten toe te voegen. Ik wou al lang falafel maken, het kwam er gewoon nooit van. Ik ging enthousiast aan de slag, en wat denk je? Poging 1 mislukte compleet. Mijn massa was te droog, dus tijdens het frituren knalde het helemaal uit elkaar.. Balen! Ik had gedroogde kikkererwten gebruikt en deze eerst laten weken, maar toch pakte mijn keukenmachine het niet goed en werd het geen puree.

Wat nu?! Het werd al later en er stond nog geen eten op tafel. Gewoon maar wat frituren en opgeven? Geen optie. Gelukkig stond er nog een blikje kikkererwten in de kast. Ik deed dit bij mengsel 1, en het werd een mooie massa! Gelukt! We aten pas rond half 8 maar ik was allang blij dat ik mijn eerste swapblog gewoon kon posten.

falafel van doperwt

Broodje, Hoofdgerecht zonder vlees

Aantal personen: 4 personen recept

Dit heb je nodig:

 • 200 g verse doperwten
 • 250 g kikkererwten (ik raad toch uit blik aan 😉  )
 • 3 el verse koriander
 • 2 el verse peterselie
 • 1 tl chilipeper, gemalen
 • 3 tl komijnzaad
 • 1 ui
 • 3 tenen knoflook

Lekker voor erbij:

 • 1 portie tzaziki
 • brood (pitabroodjes of gewoon een lekkere pistolet)
 • tomaat
 • groene olijven
 • ijsbergsla
 • scheuten

Zo maak je het:
1. Gebruikt je verse kikkererwten, wel ze dan minimaal 12 uur in water. Kikkererwten uit blik hoef je alleen even af te spoelen en te drogen. Snipper de ui, hak de kruiden, maal het komijnzaad in een vijzel en snijd de knoflook in stukjes. Je kunt verse doperwten al gedopt kopen, anders moet je dit zelf nog doen. Maal alle ingrediënten in een keukenmachine tot een grove massa. Het moet een beetje plakkerig zijn, zodat je er goed balletjes van kunt vormen.
2. Maak er balletjes van, druk ze een beetje plat en laat deze een halfuur in de koeling rusten. Ondertussen kan je je garnituren klaar zetten, denk aan sla en tomaat snijden en broodjes afbakken. Wil je er zelfgemaakte tzaziki bij maken?  Hang dit dan van tevoren al op, en breng het nu alleen nog op smaak.
3. Verwarm je frituur op 160 °C. Als de frituur op temperatuur is, frituur je de balletjes een paar minuten. De buitenkant moet knapperig zijn, en de binnenkant zacht. Serveer je falafels met het brood en de garnituren. 

Kim van FoodStyle maakte van mijn hangop recept haar eigen versie, en wat  schreef ze een leuk stukje over me! Bekijk het recept hier.

1

6 thoughts on “Falafel (Foodblogswap juli ’14)

  1. Bedankt! Door de verse doperwten werd het volgens mij wat te droog, de kikkererwten maken het toch wat smeuïger. Ik heb de link even opnieuw gedaan, en nu lukt het bij mij wel! 🙂
   Groetjes, Rozemarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *