Brood, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Hapjes, Recepten, Snacks, Voorgerechtjes

Vegetarische empanadas

Vegetarische empanadas zijn als je het mij vraagt een perfect borrelhapjes tijdens een feestje. Het is goed voor te bereiden en ziet er lekker chique uit. Ze zijn redelijk snel klaar te maken en je kunt ze goed voorbereiden. Wanneer je ze nodig hebt hoef je ze alleen even op te warmen in de oven. Ik maakte vegetarische empanadas, mocht je het liever met echt gehakt maken is dit heel simpel te vervangen. Zorg in dat geval er wel voor dat het gehakt goed gaar is voor je de empanadas vult. Ook lekker ze met tonijn of gekruide aardappel te vullen, je kunt er alle kanten mee op.

Zo na de kerstdagen heb ik het vaak weer even gezien met al het vele en vaak ongezonde eten. Deze empanadas bevatten nog aardig wat groentjes, ik vind ze het ideale jaarwisselings hapje. Met een lekker drankje erbij uiteraard. Of de leftover empanadas de dag erna als ontbijt, dat is nog eens een fijn begin van het nieuwe jaar. 🙂

Hapje, snack

Aantal stuks: +/- 24

Dit heb je nodig:

  • 2 pakjes bladerdeeg voor hartige taarten (diepvries)
  • 175 g vegetarisch gehakt (bijv. van Quorn)
  • 5 stengels bosui
  • 1 rode paprika
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 ei
  • zonnebloemolie
  • zout
  • optioneel sesam- en karwijzaadjes

Zo maak je het:

  1. Maak de ui schoon en snijd het hierna fijn, doe hetzelfde met de knoflook. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd het in kleine blokjes. Snijd de bosuien in schuine ringetjes.
  2. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak bovenstaande gesneden groentes 3 minuten aan. Voeg de tomatenpuree, het vegetarische gehakt en het paprikapoeder toe en bak het nog 2 minuten mee. Breng de vulling op smaak met wat zout.
  3. Klop het ei los. Leg de bevroren plakjes bladerdeeg naast elkaar op een snijplank. Snijd de plakjes in een ronde vorm door er iets van een kommetje dat even groot is op te zetten en hier omheen te snijden. Het snijden gaat het makkelijkste wanneer de plakjes redelijk bevroren zijn, werk dus met een lekker tempo door.
  4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de empanadas vulling over de plakjes bladerdeeg, legde vulling aan 1 kant van het deeg. Klap het deeg dubbel en maak er een leuk randje aan. Je kunt het deeg hierdoor een beetje draaien of met een vork aan elkaar vastmaken. Leg de empanadas op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrijk de empanadas met een kwastje met wat ei. Verdeel eventueel wat sesam- of karwijzaadjes over het ei voor een leuk effect.
  5. Bak de empanadas af in zo’n 15-20 minuten. Serveer ze warm, eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *