Bijgerechten, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Recepten, Snacks

DIY: Zelf ragoutbakjes maken

Ragoutbakjes maken is leuk om samen te doen, lekker knutselen met bladerdeeg. Ook alleen is het een ontspannen werkje. Een leuk kerstgerechtje maar eigenlijk heb ik altijd wel zin in een knapperig bakje met een lekkere ragout, vooral wanneer het koud is buiten. Ik maakte deze bakjes voor een kerstgerechtje met een ragout van paddenstoel, truffel en groene asperges. Ragout is lekker budgetproof, zo hou je nog eens wat over om tijdens de volgende gang uit te pakken met een luxe product. 🙂

ragoutbakjes

Snacks, bijgerecht, voorgerecht
Aantal stuks: 

Zo maak je het:

  • 6 plakjes bevroren bladerdeeg  (3 per bakje)
  • 1 ei
  • sesamzaadjes
  • maanzaadjes

Zo maak je het:

  • Knip uit karton (ik verknipte een leeg melkpak) 2 sterren (of welke vorm je dan ook wilt). Kijk hiervoor wel eerst even hoe groot een plakje bladerdeeg is, je moet 1 ster uit een plakje kunnen halen dus moet het niet te groot zijn, aan een te klein bakje heb je ook niks. Knip een rand uit 1 van de volledige sterren. De rand moet ongeveer een centimeter van de ster afzitten.
  • Als het goed is heb je nu 1 hele ster, 1 ster als ‘randje’ en het midden hiervan is een klein sterretje. Dit word het kapje. Je hebt nu de mallen voor je ragoutbakjes uitgeknipt, het moeilijkste is gedaan! 🙂

En dan..

  • Pak de plakjes bladerdeeg erbij en zorg dat ze goed koud blijven. Gebruik de mallen en snijd met een scherp mesje uit plak 1 een volledige ster. Snijd uit plak 2 en plak 3 een ster met de rand eruit. Je hebt 1 van de 2 kleine sterren die je overhoud nodig. Herhaal dit nog een keer voor het tweede bakje. Je hebt dus voor de 2 bakjes nodig: 2 hele sterren, 2 kleine sterren en 4 ‘randen’.
  • Prik met een vork heel veel gaatjes in de bodems. Als je dit niet doet komt het helemaal omhoog en zo kun je er geen vulling in doen, het is dus belangrijk er écht veel gaatjes in te prikken. De randen en het kapje mogen wel rijzen dus hier hoef je niet in te prikken.
  • Kluts het ei met een vork door elkaar. Gebruik een kwastje met wat water om de randen eerst mee in te smeren, ‘plak’ hiermee de 2 randen op de hele ster. Smeer de ster gelijkmatig in met wat ei en bestrooi het met wat sesam- en maanzaadjes. Bak de ragoutbakjes ongeveer een kwartier af op 200 graden. Serveer de bakjes direct met de vulling of laat ze even afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte bak.

ragoutbakjes

2 thoughts on “DIY: Zelf ragoutbakjes maken

  1. Ha Roos, wat leuk! Ik schreef net vanmorgen een verhaal voor de kant en klare bladerdeegbakjes van AH. Ik heb je recept even gedeeld via mijn kanalen, want het sloot zo mooi op elkaar aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *