DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Recepten

DIY: Zelf groentesausjes maken

Een do-it-yourself receptje. Het recept wat ik nu geef is eigenlijk pas het begin tot onwijs veel sausjes die je ermee kan maken, hier ga ik verder op in in de tips& trucs. Ik maakte dit sausje voor over mijn bloemkool en at dit met wat gekookte aardappels en een saucijs. Je maakt je basissausjes met bloem, boter en vocht. Je weet precies wat erin gaat, dus geen gekke toevoegingen als in kant-en-klare zakjes en het scheelt  een hoop geld!

zelf een roux sausje maken voor bij groentes recept

DIY
Aantal personen: 4 personen recept

Dit heb je nodig:

  • 30 g bloem
  • 25 g (room)boter
  • 3/4 dl kookvocht
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Zo maak je het:

1. Smelt de boter in een pannetje maar laat het niet verkleuren. Als de boter gesmolten is voeg je de bloem toe. Roer dit even door tot het een geheel is en laat het op laag vuur even garen. Roer niet constant maar wel regelmatig zodat de randen niet verbranden.
2. Voeg beetje bij beetje kookvocht toe en breng het aan de kook zodat het goed kan binden. Roer goed met een garde tot de juiste dikte. Gebruik niet meteen alles, je kan het makkelijker wat dunner dan dikker maken. Maak het op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

TipsenTrucsnormaal
Dit is de basis voor heel veel sausjes. Bij deze voor de bloemkool heb ik puur kookvocht en wat nootmuskaat toegevoegd, maar denk ook eens aan andere kruiden en specerijen. Als vocht kan je ook bouillon, melk of wat room toevoegen. Voor een tomatensausje kun je wat tomatenpuree toevoegen (ontzuur het dan wel even voor je het vocht toevoegt), voor een kaassausje voeg je geraspte kaas toe, voor een kruidensausje voeg je wat room en gehakte verse kruiden toe, je kan er alle kanten mee op.

zelf een roux sausje maken voor bij groentes recept

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *