Blogs, Keukendagboek

Dagboek; Examen zelfstandig werkend kok

Nu al even geleden, maar op 8 mei had ik mijn examen voor de opleiding zelfstandig werkend kok. 8 Mei, de sterfdag van mijn oma die ik nooit gekend heb, maar wel haar naam als doopnaam draag. Ik ben geslaagd, en dit voelt toch ergens wel van dat ik het voor haar heb gedaan. Ik ben zo blij dat ik meteen de eerste periode geslaagd ben! Als je gezakt was, of je spullen nog niet af had, moest je nu nog elke dinsdag met een aangepast rooster naar school, om een tijd later (juni of september) op herexamen te gaan. Maar goed, mijn examenmenu..

Je kreeg 4 weken de tijd om een 6-gangen menu te maken. Met een ingrediëntenlijst en een boekje vol eisen en extra opdrachten ging ik aan de slag. Samen met mijn chef hebben we mijn menu verzonnen en uitgewerkt. De menu’s moesten verschillende kooktechnieken bevatten en het moest op papier uitgewerkt worden met allergieën en cultuuropties erbij. Het was best pittig, ik begin al zeker een maand voor het examen te stressen, en dat helpt zeker niet mee om helder na te denken. Na het bedenken werd het menu gekeurd.  Met een kleine aanpassing was mijn menu goed. Tijd om proef te koken dus! Onder werktijd en op mijn vrije dagen kookte ik alles in het restaurant. Het geeft zekerheid als je iets al gedaan hebt, dus ik was er erg blij mee dat dit op mijn werkplek geregeld kon worden. De opbouw van het menu was amuse, voorgerecht, soep, warm voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Een amuse telt eigenlijk niet als gang omdat het een klein, (meestal) gratis hapje van het huis is om de smaak op te wekken, maar als examen telde het gewoon.

Gemarineerde champignons met auberginekaviaar en een balsamicosiroop

Gamba’s in tempura, gebakken coquille, cremeux van passievrucht,

zoetzuur van bleekselderij met frissee en rucola

Spinaziesoep met gepocheerde kwarteleitjes, aardappelkaantjes en bosui

Eendenborst met een loempia van kerriecouscous,
gesmoorde groene asperges en een dragon-sinaasappeljus

Lamsfilet met ratatouille, gegrilde roseval aardappel en een mintjus

Chocolade meulleux, bosvruchtenmousse, mangosorbet en een sherrysiroop

’s Morgens moest ik om 8.00 aanwezig zijn, goh wat was ik zenuwachtig! We kregen eerst een kwartier tijd om spullen te verzamelen, pannetjes, snijplanken maar ook ingrediënten. Je kreeg 2 koellades waar je je spullen in kwijt kon. De indeling was 2 uur tijd voor Mice en Place, een halfuur pauze en dan 2 uur tijd voor doorgifte.

We begonnen nu echt. Iedereen liep door elkaar, iedereen was gestresst, iedereen wou aan het eind van de dag horen geslaagd te zijn.. En dan zijn we! De groep van 8 mei zijn allemaal geslaagd, in de groep van 9 mei zijn er helaas 3 gezakt. De restgroep van mensen die hun spullen niet in hadden geleverd waren er ongeveer 10, dus met een klas van 30 man, is de helft maar in de eerste periode geslaagd. Wat ben ik blij dat ik daar bij zit! Ik heb alle tijd nodig gehad en heb alles gegeven wat ik in me had. Aan het eind gingen we schoonmaken en werd er 1 voor 1 iemand mee geroepen voor je eindgesprek. Ik kreeg goede en slechte commentaren, maar ben geslaagd met 106 van de 114 punten. Op naar de volgende opleiding, leidinggevende keuken!

Nu wachten op 7 juli, de pilomauitreiking, yessss!

1
Snel foto’s gemaakt met mijn mobiel, niet echt fotogeniek, maar wel een leuke herinnering! 😉23

4

5

2 thoughts on “Dagboek; Examen zelfstandig werkend kok

  1. Zooo ik heb pas stress kan jij me niet helpen haha ben zoooo bang vooral voor dat kookgedeelte
    Wel fijn dat je in een keer ben geslaagd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *