Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Chocoladekoekjes gevuld met karamel

Een zacht cakeje met een vulling wat karamel, dat was het plaatje in mijn tijdschrift waar ik kwijlend naar zat te kijken. Ik meen het.. Ik maakte het hele recept precies na, toch werd het echt niet zoals op het plaatje. Het moest al veel langer in de oven dan gepland omdat de snoepjes nog steeds keihard waren en hierdoor verdween het ‘cake’ effect en werden het gewoon chocoladekoekjes. De karamel was uiteindelijk gesmolten maar het was ook echt niet zoveel dat het uit het cakeje stroomde en wanneer de koekjes helemaal afgekoeld waren werd de karamel ook weer hard. Er klopte niks van dat recept, dat was me duidelijk. Het leek een drama, toch was het een lekker chocoladekoekje gevuld met karamel geworden en deel ik het recept dus gewoon toch. De wijze les was dus: zie recepten als richtlijn en pas aan waar nodig is 🙂

chocolade koekje met vloeiende karamel erin

chocolade koekje met vloeiende karamel erin

Toetjes& andere zoetjes
Aantal stuks: ca. 15

Dit heb je nodig:

  • ca. 100 g karamelsnoepjes (Werther’s original)
  • 150 g pure chocolade
  • 125 g boter
  • 2 eieren
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 75 g bruine basterdsuiker
  • 175 g bloem
  • 25 g cacao
  • 1 tl bakpoeder

Zo maak je het:

1. Pak de snoepjes uit en smelt de chocolade met de boter ai-bain-marie boven een pannetje. Laat de chocoladeboter een beetje afkoelen.
2. Mix ondertussen de eieren met de witte en bruine basterdsuiker met een mixer romig. Klop de chocoladeboter door het eiermengsel. Meng het bloem, de cacaopoeder en het bakpoeder en spatel het door het mengsel. Verwarm de oven voor op 150°C hetelucht (175°C elektrisch).
3. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of een bakmatje. Maak de koekjes met behulp van een ijsknijper. Knijp bolletjes uit het deeg en druk in het midden een snoepje. Strijk het deeg met een nat lepeltje er weer overheen zodat de onderkant weer dicht is. Knijp de bolletjes los op het bakpapier. Hou wat ruimte tussen de koekjes zodat ze een beetje ruimte hebben om uit te vloeien.
4. Bak de koekjes eerst 10 min op 150°C af. Check even of het snoepje al een beetje gaat smelten en verhoog de temperatuur anders naar 180°C. Bak de koekjes dan nog eens 10 min. Hierna heb ik ze nog 5 minuten gegeven en toen was bij mij de karamel gesmolten. Het is een beetje spelen met de tijd en de temperatuur, hou gewoon in de gaten wanneer het snoepje gesmolten is.

TipsenTrucs van eten met roos
Wanneer de koekjes afkoelen, koelt de karamel ook af. Voordat ik een koekje at deed ik het een minuut in de magnetron, het koekje is dan lekker warm en de karamel gesmolten. Je zou de snoepjes ook kunnen hakken in een keukenmachine of met een vijzel. Wanneer je ze gehakt door het deegje spatelt lost het denk ik beter op, dit ga ik nog eens uitproberen, laat het me weten als jij het eerder dan mij hebt getest, ik ben benieuwd. 😉

chocolade koekje met vloeiende karamel erin

chocolade koekje met vloeiende karamel erin
Vloeiende karamel, hmmm.. 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *