DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Recepten

Chilisaus zelf maken (Do It Yourself)

Chilisaus is hartstikke makkelijk om zelf te maken! Nog sneller gemaakt dan dat je naar de winkel moet fietsen om een fles te halen. 🙂 Na een koopje op de markt zat ik met een hele lading rode pepers opgescheept. Ik had van een deel al sambal gemaakt en hierna maakte ik deze chilisaus. Door af en toe iets geks te kopen daag je jezelf uit eens iets anders te maken, dat bewijzen deze recepten wel weer en het is nog goed uitgepakt ook. Rode pepers kunnen trouwens ook prima ingevroren worden, fijn om een voorraadje te hebben. Rode pepers zijn heel gezond. Ze zitten vol vitamine C, werken tegen verkoudheid en je verbranding gaat er sneller door. Mooi meegenomen en het is nog een lekker sausje ook!

DIY, saus
Aantal: 2 potjes

Dit heb je nodig:

  • 400 ml water
  • 3 el sojasaus
  • 4 rode pepers
  • 2 el gembersiroop
  • 1 handje suiker
  • 3 el rijstazijn
  • 2 tl maizena
  • 3 teentjes knoflook

Zo maak je het:

  1. Maak de teentjes knoflook schoon. Kies zelf bij hoeveel pepers je de zaadjes eruit snijd. Hoe meer pitjes je verwijderd, hoe milder de chilisaus word. Ik heb bij de helft van de pepers de zaadjes laten zitten. Meng alle ingrediënten (behalve de maizena!) in een keukenmachine tot een papje. Wanneer je geen keukenmachine hebt kun je de pepers en de knoflook heel fijn snijden en alles mengen.
  2. Verwarm het mengsel, breng het aan de kook en laat het daarna op laag vuur 10 minuutjes doorkoken. Meng de maizena met een klein beetje water tot een papje en voeg dit bij de chilisaus. Breng het aan de kook zodat het gaat binden. Wanneer je het te dik vind kun je wat water extra toevoegen, als het te dun is voeg je nog wat maizena-pap toe maar ik vond dit een mooie verhouding. Hou er wel rekening mee dat als de chilisaus afkoelt het iets dikker is.
  3. Schenk de chilisaus in een schoon potje. In de koeling kun je het een paar weekjes bewaren, controleer het wel altijd even voor je het eet. Lekker bij rijstgerechtjes, op je omelet of bij een loempia.

chilisaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *