Bijgerechten, Brood, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Recepten

Carpaccio van rosbief met truffelsausje+ tips voor een fancy presentatie

Carpaccio van rosbief doet het altijd goed. Toen ik mijn valentijnsmenu aan het bedenken was kwam ik als voorgerecht al snel bij een carpaccio uit. Het is simpel en snel en toch kan je er mee uitpakken als een fancy gerechtje. Carpaccio word officieel van rauwe ossenhaas gemaakt. Rosbief is aangebraden rundvlees, zelf vind ik dit lekkerder. Wat ook een voordeel aan rosbief is, is dat het een stuk betaalbaarder is dan carpaccio uit de supermarkt. Waarom ‘echte’ carpaccio altijd zo duur is begrijp ik écht niet. Het zijn vaak maar een paar plakjes met een pestosausje en een paar nootjes. Belachelijk als je het mij vraagt, dan is dit een veel beter alternatief. 😉

Je kunt een carpaccio helemaal naar je eigen smaak maken. Ik gebruikte een truffelsausje als smaakmaker maar denk ook eens aan pesto, een pittige tomatensalsa of lekker neutraal met alleen een goede olijfolie. Ook de garnering kun je aanpassen naar eigen smaak. Serveer deze carpaccio als fancy voorgerecht voor je valentijn of met wat brood als lunch, liefde gaat ten slotte door de maag.. 🙂

carpaccio van rosbief

Voorgerecht, Lunch, Vleesgerecht
Aantal personen: 

Dit heb je nodig:

  • een pakje rosbief (ca. 100 g)
  • 1 grote hand gemengde sla
  • 1 zakje parmezaansnippers
  • 1 el truffeltapenade (in een klein potje te koop bij o.a. Oil& vinegar)
  • 2 el mayonaise
  • 1 el water
  • olijfjes (AH verkoopt een bakje met Spaanse olijven waar schattige mini olijfjes tussen zitten)
  • kiemen
  • 1 komkommer
  • 6 cherrytomaatjes
  • 2 tl kappertjes
  • olijfolie van goede kwaliteit
  • peper en zout
  • Bij de ingredienten in dit recept zijn de hoeveelheden niet heel belangrijk, doe vooral hoeveel je zelf lekker lijkt. Dit zijn meer richtlijnen. 

    Zo maak je het:

    1. Kies 2 mooie borden uit waar je de carpaccio van rosbief op wilt maken. Maak het sausje door de mayonaise met de truffeltapenade en het water te mengen. Bedek de borden met de plakjes rosbief. Laat de plakjes mooi overlappen zodat je geen gaten ziet. Schep met een theelepeltje de saus in 2 cirkels over de carpaccio. Op de eerste cirkel leggen we de sla, de tweede cirkel zet je rond het midden, deze zal zichtbaar blijven. Met de ruimte tussen de 2 cirkels bepaal je dus meteen hoe groot je de ring van sla wilt hebben. Als je nog wat truffelsaus over hebt, bewaar deze dan om in een bakje bij de carpaccio te serveren.
    2. Oké, de rosbief en de saus liggen op het bord. Nu beginnen we met de salade. Sorteer de sla op grote en kleinere blaadjes. Begin met wat grote slablaadjes op de buitenste sauscirkel te leggen en bouw zo op met steeds kleinere, mooiere blaadjes, werk ook een beetje omhoog door blaadjes op elkaar te leggen. Gebruik geen kapotte of gekneusde blaadjes, dit is niet zo mooi. Wanneer je een mooie vol opgebouwde rand sla hebt verdeel je hier subtiel wat kiemen over. Leg overal wat kiempjes, maar wel zodat je de sla nog ziet.
    3. Nu is het tijd voor de laatste garnering. Schil wat lange reepjes komkommer met een dunschiller. Rol ze op en zet ze tegen de sla. Snijd de cherrytomaatjes doormidden en leg ook deze tegen de slarand aan. Verdeel er wat olijfjes, kappertjes en wat Parmezaansnippers over maar blijf bij de rand, ga de garnering niet over het hele bord strooien want dan verliest de carpaccio zijn strakke look. Strooi nog een beetje peper en zout over de carpaccio, sprenkel er wat olijfolie overheen en klaar is je fancy carpaccio van rosbief. Eet smakelijk!

    carpaccio van rosbief

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *