Bospeen plaattaart met wortelloof pesto gaat hier nog vaker op tafel verschijnen! Wie had dat gedacht. Als je mij een maand geleden had gevraagd wat ik écht niet lekker vind was de kans dat hier wortel in voorkwam groot. Niet dat ik nu een echte wortel fan ben maar deze plaattaart vond ik toch echt erg lekker. Misschien is het de pesto die net even die extra smaakboost geeft. Toen ik in een tijdschrift zag dat iemand pesto van loof maakte wou ik dit meteen nadoen. Vandaar dat ik eigenlijk überhaupt een recept met wortels wou maken haha. Het loof word altijd weggegooid maar het heeft een super lekkere frisse smaak. Ik zou het misschien een beetje vergelijken met peterselie. Zo’n fijn no waste recept dit, hmm! Wij aten dit als avondeten en kregen de hele taart niet eens op. Niet dat dat erg was, als lunch was het de volgende dag ook nog heel lekker, al zou ik dit ook best al ‘late night snack’ kunnen wegpeuzelen.
Voor deze plaattaart gebruikte ik het quiche- en taartdeeg van Tante Fanny die ik kreeg bij de foodybox. Tante Fanny heeft verschillende soorten kant-en-klaar degen en tot nu toe vind ik ze altijd erg fijn. Het leuke aan deze is dat het een ronde plak is maar mocht je dit niet willen gebruiken kan je ook een ander soort bladerdeeg gebruiken. Ik wist nooit echt wat nou het verschil was tussen bospeen en wortels. Ik heb het opgezocht en volgens mij is het belangrijkste dat bospeen dus de wortelen met het loof eraan is. Een bospeen is tegelijk ook een wortel maar een wortel is echt alleen het onderste deel, de echte wortel van de plant dus. 🙂 Mocht je het interessant vinden worden hier de verschillende soorten nog wat verder uitgelicht.
Snack, Lunch, Vegetarisch hoofdgerecht
Aantal: 2 persoons diner, 4 persoons lunch
Dit heb je nodig:
- 1 bos bospeen (met groen er nog aan!)
- 1 rol quiche/taartdeeg
- 200 g crème fraîche
- 70 g belegen geraspte kaas
- 2 teentjes knoflook
- 1 el zonnebloempitjes
- olijfolie
- zeezout
- verse tijm (gedroogd kan eventueel ook)
- snufje chilipeper
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 °C en zet een kookpan met ruim heet water op het vuur en breng het aan de kook. Snijd het loof van de wortels maar laat nog een klein stukje van het loof aan de wortel zitten, zo’n 3 centimeter. Was de wortelen en het loof apart. Snijd de wortels in de lengte 1 keer door, hele dikke wortels kun je eventueel nog een keer doorsnijden. Kook wanneer het water kookt de wortels ongeveer 5 minuten. Spoel ze hierna koud en laat het goed uitlekken.
- Rol de plak deeg uit op een bakplaat. Vaak zit op dit soort degen al een bakpapier, je kunt deze gewoon gebruiken maar mocht het er niet onder zitten, bekleed de bakplaat dan wel eerst met bakpapier. Vouw de randjes deeg een beetje om, zo krijg je een lekker krokant randje en het voorkomt dat de crème fraîche straks overal zit. Meng de crème fraîche met 1 schoongemaakt en fijngesneden teentje knoflook, lekker wat zout en een beetje chilipeper en besmeer hier het deeg mee.
- Leg de worteltjes op de crème fraîche. Ik heb ze om en om naast elkaar gelegd, kijk maar wat voor mooi figuur je erin maakt. Verdeel wat tijm over de bospeen plaattaart, sprenkel een beetje olijfolie over de wortels en zet het dan voor ongeveer 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. De bodem moet goed gaar zijn en de wortels een beetje geroosterd.
Ondertussen kan je de loofpesto maken.
- Hak wat van het gewassen loof in grove stukje, ongeveer een grote hand. Meng dit met het andere knoflookteentje (of begin eerst met een half teentje als je niet van sterke knoflook houd), de kaas, de zonnebloempitjes en wat olie en staafmix of blend alles tot een mooie pesto. Is de pesto te dik? Voeg dan wat extra olie toe, als het te dun is voeg je wat extra loof toe. Breng het op smaak met peper en zout.
- Als de bospeen plaattaart uit de oven komt snijd je het in punten en verdeel je er de pesto overheen. Als je wat pesto overhoud kun je dit er apart bij serveren of bewaren als lekkere dip bij wat rauwkost of op een cracker eten. Eet smakelijk!
Vanavond jouw worteltaart gemaakt!
Echt heerlijk! Die houden we er in.
Ik had alleen pijnboompitten gebruikt ipv zonnebloempitten. Smaakt ook goed.
Hee, super leuk! Fijn dat het lekker was! 😀 Oeeh pijnboompitjes lijken me er ook erg lekker bij, net als bijv. walnoten. =)