Hoofdgerechten zonder vlees, Recepten

Bietenstoofpotje met bonen en champignons

Met de eerste tekenen van de lente beginnen ze kriebels voor echte lentegerechten ook te komen. Ik wacht alweer zolang op asperges! Ze zijn al wel verkrijgbaar maar.. de prijs maakt het eigenlijk alsnog zo goed als ‘niet verkrijgbaar’ want ze zijn nu nog super duur. Wanneer de zon echt wat van zich gaat laten zien daalt de prijs. Tot die tijd, met dit wisselvallige weer is een stoofpotje nog prima te doen. Graag zelfs! Dit bietenstoofpotje met bonen en champignons is niet eens zo veel werk, wanneer het op staat kun je gewoon wat anders doen, je huis een lente make-over geven bijvoorbeeld. 🙂

Hoofdgerecht zonder vlees

Aantal personen: 4 pers

Dit heb je nodig:

  • 1 kg rode bieten, ongekookt
  • 150 g wortels
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 250 g champignons
  • 250 g bonen mix (uit een potje werkt prima)
  • 70 g tomatenpuree
  • 50 ml witte wijn
  • bouillon (poeder)
  • olie
  • 2 blaadjes laurier
  • maïzena
Zo maak je het:

1. Begin met alle groentes voor te bereiden, dan kan je zo in 1 keer door. Schil de wortels en de bietjes en snijd ze in blokjes. Maak de rode ui en de knoflook schoon en snipper ze. Maak de champignons eventueel schoon met een borsteltje en snijd ze in stukken.
2. Zet de knoflook en de ui een paar minuutjes aan in een laagje olie. Gebruik meteen een grote pan, dan past alles er goed bij. Voeg nu de biet, wortel en de champignons toe en bak het nog een paar minuutjes.
3. Voeg de tomatenpuree toe. Deze moet even ontzuren dus bak het nog 2 minuutjes mee. Blus het af met de witte wijn. Voeg bouillon (of water met bouillonpoeder) toe tot het onder staat en doe ook de laurier erbij. Breng het aan de kook en zet hierna het vuur wat lager. Laat het een half uur pruttelen, check hierna even of de bietjes en wortels al bijna gaar zijn en voeg de bonenmix toe. Laat de bonen in zo’n 5 minuten warm worden en laat het eventueel  nog ietsjes langer op staan als de biet nog niet gaar is.
4. Je kunt het stoofpotje op deze dikte laten maar wanneer je het vocht wat dikker wilt als een soort ‘sausje’ kun je met wat maïzena en koud water een papje maken en dit langzaam toevoegen. Laat het even doorkoken en voeg niet meteen veel toe. Kijk eerst hoe dik het word als je het doorkookt, je wilt er ook geen ‘pap’ van maken.

bietenstoofpotje met bonen en champignons
Wat stom, ik vergat helemaal een foto te maken! Dan maar 1 van deze mooie bietjes waar ik eerder een salade mee maakte. Zo mooi zijn die verse bietjes! It makes my heart beet! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *